Millaisia taitoja ja ominaisuuksia diplomi-insinööri tarvitsee urallaan? Noin äkkiseltään mietittynä mainittakoon ainakin että ongelmanratkaisutaitoja, samoin kuin loogista päättelykykyä. Kuten varmasti lukiossakin jo painotetaan, kielitaidoista ja kansainvälisyydestä ei koskaan ole haittaa. Excelin käyttökin tulisi hallita ja niin ikään omata kyky toimia oman mukavuusalueen ulkopuolella. Ja mikä tärkeintä, diplomi-insinööri osaa optimoida. Tämä tarkoittaa, että käytettävien resurssien eli voimavarojen puitteissa halutaan saavuttaa maksimaalinen hyöty. Noh, minä päätin, että tämän syksyn jälkeen nämä taidot ovat minulla hallussa paremmin kuin hyvin.


Tämän pohjustuksen jälkeen ehkä yllätyt jos nyt väitän, että tämä postaus kertoo vaihto-opinnoistani Malesiassa. Mutta ota mukava asento ja anna kun selitän mitä tarkoitan!


Tämän postauksen takana olen minä, Ellu, viidennen vuoden biotekniikan opiskelija, joka päätin jo yliopisto-opintojeni alussa, että vaihtoon on lähdettävä. Piste. Eli siis suorittamaan vaihto-opintoja yhden lukukauden ajaksi ulkomaille (lue: jonnekin kauas ja mielellään lämpimään paikkaan). Tuolloin tämä ajatus tuntui itse asiassa jopa hieman pelottavalta, mutta mielestäni se oli liian suuri mahdollisuus hukattavaksi. Milloin myöhemmin vastaan tulisi näin helppo tilaisuus irtiottoon tutusta ja turvallisesta arjesta? Niinpä lopulta päädyin hakemaan vaihtoon Malesian Penangille, Kaakkois-Aasiaan ja nyt, kirjoittaessani tätä postausta, vaihdostani on kulunut noin puolet ja voin kertoa, että en vaihtaisi pois hetkeäkään.


Vaihto-opinnot ovat tarjonneet mahtavan tilaisuuden oppia lisää niin itsestään kuin maailmasta ympärilläsi. Riippuen omista tavoitteista, voi tuon ajan käyttää todellakin opiskeluun uudessa yliopistossa, joka tarjoaa mahdollisuuden hankkia erilaista osaamista kuin kotiyliopisto voi tarjota. Toisaalta taas, ajan voi myös käyttää hyväkseen tutkiakseen uusia kulttuureita ja kansainvälisyyttä, kohdatakseen mitä uskomattomampia seikkailuja ja uusia ystäviä, löytääkseen valkoistakin valkoisempia hiekkarantoja, orankeja ja merikilpikonnia. Kuten ehkä arvata saattaa, itse valitsin jälkimmäisen vaihtoehdon.

 

Jotta väärinymmärrykset vältetään, kyllä minäkin kouluun menen. Aina kahtena päivänä viikosta. Lopun ajan viikosta minä ja suurin osa muista vaihtareista käytämme matkustamiseen ympäri Kaakkois-Aasiaa, ja voin kertoa että se todellakin on juuri niin mahtavaa kuin miltä se kuulostaa. Ja silti väitän, että olen oppinut vaihtoni aikana todella paljon taitoja, joista hyödyn tulevalla urallani.


Palataanpa nyt listaan ominaisuuksista, jotka mainitsin postauksen alussa. Kuka voisi väittää, että kielitaito ei kehity asuessasi kahden hollantilaisen kämppiksesi kanssa? Tai kun matkustat viikoksi Lombokille surffaamaan ja ruskettumaan hollantilaisen, ranskalaisen ja norjalaisen kanssa? Kielioppi nyt ehkä on edelleen päin honkia, mutta tärkeimmän taidon opit varmasti. Se on uskallus puhua vierasta kieltä, vaikka tekisitkin virheitä. Usko pois, kukaan ei välitä niistä ja kun opit olemaan murehtimatta itsekin, onkin vieraan kielen puhuminen yks kaks hauskaa ja helppoa. Ja kyllä se kaveri sitten viimeistään google translaten tai pantomiimin jälkeen tajuaa mistä on kyse.


 

Mukavuusalueelta poistuminen tekee sinusta puolestaan vahvemman persoonan. Opit toimimaan tukalassa tilanteessa ja ylittämään itsesi. Minulle ensimmäinen mukavuusalueen sektori ylittyi jo astuessani lentokoneeseen ja saapuessani Penangille, jossa tajusin silloin asuvani seuraavat puoli vuotta. Muina kertoina mainittakoon esimerkiksi vietetyt yöt aktiivisen tulivuoren kraaterin reunoilla tai seisoessani kasvokkain naarasorangin ja sen poikasen kanssa keskellä viidakkoa.


Ongelmanratkaisutaitojani olen harjoittanut, ja monesti. Kuinka buukata halvat lennot ja majoitukset niin, että ehdin jokaiseen lennon vaihtoon, bussiin ja lauttaan. Ja tosiaan niin, että ne sopivat myös niille kuudelle muulle tyypille, jotka mukaasi ovat lähdössä. Optimointitaitokin on syytä tällöin pitää mielessä: vaikka säästäisin lentokentällä nukkuessani 50 euroa, onko se menettämäni ajan ja univelan arvoista? Tai mikä tärkeintä, kuinka käyttää poissaoloni ja pankkitilillä olevat rahani niin, että näkisin, kokisin ja tuntisin mahdollisimman paljon. Kuinka saisin kaiken irti tästä huikeasta seikkailusta, jota arkeni on tämän lukukauden ajan. Mielellään vielä siten, että rahani riittävät lentolippuun takaisin Suomeen ja kaurapuuron ostoon tulevaan kesään ja ensimmäiseen palkkakuittiin asti.

 

Ja hei mainitsin myös excelin, tuon jokaisen insinöörin luotetun ystävän. Mitäs sanotte tästä tiedostosta?

Diplomi-insinööri opinnot tarjoavat mahtavan tilaisuuden oppia tekniikan ja teorian lisäksi myös itsestäsi ja maailmasta ympärilläsi. Kun uskallat ja tahdot, on sinulla mahdollisuus lähteä suorittamaan vaihtoa lukemattomiin kohteisiin ympäri maailmaa. Tuona aikana voit huomata jo oppimiesi asioiden pätevän myös normaalissa arjessa niin Suomessa kuin toisellakin puolella maailmaa. Toisaalta, vaikka et viettäisikään vaihtoasi pääasiassa luentosalin penkillä tai atk-luokassa, kerrytät itsellesi siitä huolimatta mahtavaa kansainvälistä osaamista ja henkistä pääomaa tulevaa uraasi varten. Siinä sivussa kertyy takataskuusi upeita muistoja, uusia ystäviä, huikeita tarinoita ja  kuulemma kateutta herättäviä kuvia. Mikäli valitset vaihtokohteesi fiksusti, myös oikein mukava rusketus, jolla tulevana keväänä palata keskelle Suomen talvipakkasia!

-Ellu