Yläbannerin kuva: Anrietta Kuosku

Slush – monien nuorten ja aikuisten jokavuotinen suosikki, trendikäs ja suuren suosion saavuttanut startup-tapahtuma, jossa kolkko messukeskus muuntuu jopa discomaiseksi. Nimi Slush, juontuu sanasta loska, ja tapahtuma järjestetäänkin nimeensä viitaten vuoden ankeimpaan ja todennäköisesti loskaisimpaan aikaan marraskuun lopulla.

Slush on niittänyt suosiota niin startupien kuin sijoittajienkin keskuudessa rentona kohtaamispaikkana. Tapahtumassa kuullaan puheenvuoroja, joissa uudet startup-yrittäjät pitchaavat eli pyrkivät muutamassa minuutissa myymään ideansa kuulijoilleen. Lisäksi Slush tarjoaa myös monia kokoustiloja, joissa startup ja mahdollinen sijoittaja voivat rauhassa keskustella mahdollisesta yhteistyöstä.

Lähetimme parivaljakkomme Minttu-Nellin sekä Sonjan Slushiin 1.12.2017 haastattelemaan Tekniikan akateemisten liittoa (lyhemmin TEK), jonka edustajina toimivat Arto Timperi ja Eva Lindström. TEK osallistuu Slushiin vuosittain kertomaan yrittäjille suunnatuista palveluista. Yrittäjille on tarjolla henkilökohtaista lakipalvelua, webinaareja, koulutuksia, erilaisia yrittäjätapahtumia, vakuutusturvaa sekä valtava määrä tietoa ja oppaita.

 

Slush-tapahtuman Founder-lavan tunnelmia. Kuva: Kai Kuusisto

 

Arto Timperi on koulutukseltaan automaatiotekniikan tohtori ja työskentelee myyntijohtajana Insinööritoimisto Comatec Oy:ssa. Tampereelta kotoisin oleva Timperi toimii TEKillä osana yrittäjyysvaliokuntaa sekä yrittäjäklubia. Hän on uransa aikana ehtinyt perustaa jopa 5 yritystä.

Eva Lindsröm, opiskeli Alankomaissa henkilöstöhallintoa ja valmistui vuonna 2010. Eva toimi aikaisemmin Puolassa rekrytointipuolella ja on nyt vuoden verran työskennellyt TEKille uravalmentajana. Työ antaa paljon ja vaatii laaja-alaista osaamista. Työssä kohtaa erilaisia ihmisiä ja kansainväliset asiakkaat tuovat oman mielenkiintoisen vivahteensa työhön.

Opiskelijoille TEK käy pitämässä niin CV-klinikoita kuin muitakin työelämään valmistavia koulutuksia. TEKin Urapalvelut tekee myös vuosittain ilmestyvän opiskelijoille suunnatun Teekkarin työkirja- työnhakuopasta. Uravalmentajat opastavat TEKin jäseniä työuran kaikissa käänteissä. “Uravalmennukseen ei kuulu pelkästään tukea työnhakuun, vaan myös kattavampaa henkilökohtaista uravalmennusta koskien esimerkiksi tulevaisuuden ammatihaaveita”, Eva kertoo.

 

Minttu-Nelli pääsi yhteiskuvaan Arto Timperin ja Eva Lindströmin kanssa.

 

Mikä on startup-yritys?

Startup-yrityksessä lähdetään yrittämään ns. tyhjältä pöydältä. TEKiläiset kuitenkin muistuttavat, että jokainen yritys on joskus tiensä alussa ollut juurikin startup. “Muun muassa rahoitus pitää etsiä ja on se ideakin hyvä olla hiottuna”, Arto kertaa. Idea, jota lähdetään kehittämään, voi tulla niin omasta siviilielämästä kuin työstäkin.

Mitä vinkkejä antaisitte nuorelle, joka haaveilee startup-yrittäjyydestä ja miten TEK auttaa aloittelevia startup-yrittäjiä?

“Hiotun idean kanssa vaan tarpomaan eteenpäin kuin mummo lumessa”, Eva ja Arto vitsailevat. TEK tarjoaa aloitteleville yrittäjille kaiken kattavia palveluita. On rahoitus-, laki- ja IPR-neuvontaa. Myös vertaistukea on mahdollista saada. TEKiläiset kehottavat erityisesti verkostoitumaan ja panostamaan oikeanlaisen informaation hakuun.

Millaisia taitoja startup-yrittäjältä vaaditaan?

Pitkäjänteisyys, osaaminen, uteliaisuus, avoimuus, hyvät markkinointi- ja viestintätaidot sekä rohkeus ovat piirteitä, joita Eva ja Arto listaavat. “Monia näistä piirteistä ei koulunpenkillä välttämättä voi edes oppia”, muistuttaa Eva. Kurkista, mitä mieltä ovat neljä huippuasiantuntijaa osaamisesta, jota startup-yrityksissä tarvitaan.

Mitkä ovat tekniikan alan ajankohtaisia kiinnostavia startup-yrityksiä, joita kenties tällä hetkellä kannattaa seurata?

Esimerkiksi M-files nostettiin tekniikan alan kiinnostavien yritysten joukkoon. Yritys teki läpimurtonsa tämänhetkisen nimensä alla suoraan globaaleilla markkinoilla ja on nyt suuren menestyksensä ansiosta kasvanut jo yli 400 työntekijän pyörittämäksi yritykseksi.

 

Tunnelmia näyttävältä sisäänkäynniltä. Kuva: Petri Anttila