Moi, mä olen Katriina ja opiskelen tietojohtamista neljättä vuotta. Haaveilin opiskelijavaihdosta jo lukioikäisenä. En ollut koskaan ollut aikaisemmin Aasiassa, joten halusin mennä yliopistoon joka tarjoaisi mahdollisuuden lähteä kokemaan kulttuuria ja koulutusta, sekä saada ystäviä ympäri maailman. TTY:lle päästyäni mielessäni olivat Etelä-Korea ja Japani, sillä olin kiinnostunut kummankin maan korkeasta teknologian tasosta. Lopulta valintani päätyi Japaniin, sillä sen kulttuuri ja historia ovat erittäin kiehtovia, puhumattakaan nähtävyyksistä ja japanilaisesta ruuasta.

Hain vaihtoon syksyksi 2017 Koben yliopistoon Osakan rannikon läheisyyteen. Valintaan vaikuttivat yliopiston suuri kansainvälisyystaso, Koben kaupungin maine kulttuurien kohtaamispaikkana sekä maailman parhaimmistoon kuuluva IT-alan korkeakoulutus. Opiskelin etukäteen vuoden ajan japanin kieltä, mikä osoittautui erittäin hyväksi päätökseksi. Japanilaisten joskus empivän englannin kielen taidon vuoksi käytin japanin kieltä päivittäin. Kävin myös japanin kielikursseja yhdessä toisten vaihto-opiskelijoiden kanssa. Kehityin kielessä valtavasti viiden kuukauden aikana, mitkä vietin Japanissa. Kuitenkin minua palveltiin ja autettiin joka tilanteessa kielitaidosta huolimatta, ja yliopistolla puhuttiin hyvää englantia.

Harborland, Koben keskusta yöllä.

 

Loistavaa Aasian vaihto-opiskelussa on se, että matkustaminen ympäröiviin maihin on helppoa ja usein edullista. En olisi luultavasti koskaan käynyt Taiwanissa tai Vietnamissa ilman tätä vaihtokokemusta. Toisaalta Japanin sisäiset edulliset lennot, kattava rautatieverkosto ja mahtavat majoitusvaihtoehdot mahdollistivat matkat Tokioon, Osakaan, Hiroshimaan, Okinawalle, Kiotoon ja moneen muuhun kulttuuririkkaaseen kohteeseen. Jokainen kaupunki on erilainen; historia, ulkonäkö ja ruokakulttuuri saattavat vaihdella merkittävästi. Tuntui siis joskus että olisin matkustellut useassa maassa, vaikka olisin pysynyt Japanin rajojen sisällä.

 

Himeji Castle, Japanin kaunein historiallinen linna.

 

Japanilaisilla on erittäin korkea työskentelymoraali ja kunnioitus toisiaan kohtaan, mikä näkyi niin koulutuksessa kuin asiakaspalvelussa. Japanilaisten vieraanvaraisuus, ystävällisyys ja epäitsekkyys tekivät minuun suuren vaikutuksen. Yliopistossa asioidessa apua sai aina tarvittaessa, varsinkin vaihto-opiskelijana. Koben yliopiston laaja kansainvälinen verkostoituneisuus mahdollisti tutustumisen lukuisiin ympäri maailmaa tulleisiin opiskelijoihin.

 

Japanilainen Conveyor Belt -sushiravintola.

 

Turvallisuustaso on Japanissa erittäin korkealla ja julkisten tilojen siisteys on pyyteetöntä. Korkea teknologian taso näkyy julkisen liikenteen toimivuudessa, digitaalisessa tilaamisessa ravintoloissa sekä sähköajoneuvojen suuressa määrässä. Vietin kolme yötä japanilaisen ystäväni vanhempien luona syöden heidän kanssaan ja kunnioittaen japanilaisen perheen tapoja. Vastaanotto ei olisi voinut olla lämpimämpi. Perhe tarjosi minulle mm. kahtena päivänä itse tehdyn aamiaisen ja illallisen.

 

Japanilaisen ystäväni perheen kotona illallisella.

 

Kokemus oli kasvattava, paransi sosiaalisia taitojani ja avarsi maailmankatsomustani. Lyhyesti voin kuvata Japania maana, missä yhdistyy kunnioittaminen, kulttuuri, turvallisuus, kehitys ja viihtyvyys.

-Katriina