Hakuaika diplomi-insinöörien kohteisiin on juuri päättynyt, ja toukokuun lopulla kevään luku-urakka huipentuu pääsykokeisiin. Seuraavat pari kuukautta kirjastojen lukusalit pursuilevat hakijoita, ja pääsykoerumba kiihtyy. Uranaiset keräsivät yhteen omia vinkkejään pääsykokeisiin valmistumista ja itse koetilannetta varten.

  1. Aloita kertaaminen ajoissa. Mikään ei ole kurjempaa kuin, että aika loppuu kesken ja kaikkea, mitä olisi halunnut, ei ole ehtinyt lukea.
  2. Käytä kerratessasi vanhoja valintakokeita. DIA-yhteisvalinnan pääsykoearkistosta löydät sekä menneiden vuosien koekysymykset että -vastaukset.
  3. Huolehdi pääsykoerumban aikana myös yleisestä jaksamisestasi. Syö terveellisesti, mene nukkumaan ajoissa ja käy ulkoilemassa tai liikkumassa päivittäin. On huomattavasti helpompaa pitää leuka pystyssä ja tsempata itseään, kun myös kroppa pysyy menossa mukana.
  4. Tee itsellesi “harjoituspääsykokeita”. Valitse itsellesi omista oppimateriaaleistasi 6-8 sellaista tehtävää, joita et ole vielä tehnyt. Tee tehtävät pääsykoemaisessa tilassa rajatussa ajassa.
  5. Älä turvaudu MAOLiin harjoitellessasi pääsykokeeseen, vaan käytä kokeessa annettavaa kaavakokoelmaa. Käyttäessäsi kaavakokoelmaa saat varmuutta kaavakokoelman käyttöön ja huomaat, mitkä kaavat tulee osata ulkoa.
  6. Hanki pääsykokeissa sallittu laskin ajoissa ja käytä sitä harjoitellessasi pääsykokeeseen. Kun laskin on jo tuttu, säästyt monilta näppäilyvirheiltä ja löydät helpommin tarvittavat laskimen toiminnot.
  7. Tehtävät noudattavat ylioppilaskirjoitusten tasoa. Jos matikka ja fysiikka tai kemia hakukohteesta riippuen ovat hallussa, voit keskittyä rentoutumaan koetilannetta varten.
  8. Jos mahdollista, käy etukäteen katsastamassa paikka, jossa pääsykoe pidetään. Näin vähennät huomattavasti stressiä varsinaisena koeaamuna. Yliopistojen ovet ovat usein vapaasti auki virka-aikana, ja jos koepäivänä oikea sali tai rakennus ei meinaa löytyä, kannattaa kysyä apua vaikkapa jonkun yliopistorakennuksen infosta.
  9. Kokeessa älä jumitu yhteen tehtävään, jos se ei onnistu. Yritä muita ja palaa siihen myöhemmin. Jos kokeessa iskee epätoivon hetki, älä vertaa itseäsi muihin, vaan ota rauhassa ja keskity omaan tekemiseen.
  10. Ole itsevarma ja luota siihen, että osaat lukemasi asiat. Jos menet kokeeseen asenteella “en osaa mitään, olen ihan tyhmä”, niin alisuoriudut aivan turhaan.

Tsemppiä pääsykoerutistukseen! You can do it!