Diplomi-insinöörin ura voi olla varsin monipuolinen ja usein kysyttäessä mahdollisia uravaihtoehtoja vastaus on “melkein mitä vain”. Lisää hämmennystä aiheuttaa monen työpaikkana toimiva konsulttitalo. Accenture on juuri tällainen mystinen konsulttitalo, jossa työskentelee ihmisiä monenlaisissa tehtävissä. Eli siis mitä konsulttitalossa tehdään ja kuinka sinne pääsee?

Tekniikan Kutsun toimitus pääsi vierailulle Accenturen toimistolle, jossa tapasimme kaksi siellä työskentelevää naista.

Moikka! Me tulimme toimituksesta tänne Accenturelle selvittämään, millaisissa työtehtävissä täällä voi toimia. Kerrotko kuka olet?

Hei ja tervetuloa! Olen Ilona ja työskentelen Accenture Consulting Health and Public Services- yksikössä teknologiakonsulttina.

Kuulostaa mielenkiintoiselta! Millainen tausta sinulla on?

Opiskelin Aalto-yliopistossa bioinformaatiotekniikkaa. Tutkinto-ohjelma on hyvin poikkitieteellinen ja kursseja riittää aina kvanttifysiikasta sähkötekniikan ja elektroniikan kautta solubiologiaan. Maisteriohjelmaksi valitsin Life Science Technologies- ohjelman, jonka alta pääaineenani luin bioinformatiikkaa.

Millaista opiskelu bioinformatiikan alalla oli?

Bioinformatiikan pääaine on hyvin tietotekniikkapainotteinen, ja koko maisterivaihe olikin sitten ohjelmointia ja ennen kaikkea datan käsittelyä ja koneoppimista. Opin mutkien kautta nauttimaan koodaamisesta, kun minulle alkoi selvitä mitä kaikkea se voi olla ja tajusin, ettei minusta tarvitse tulla huipputeknistä backend-heppua, jotta voin esimerkiksi analysoida variantteja ihmisen genomissa tai tehdä ennustemalleja potilaiden kliinisestä datasta. Diplomityössäni pääsin tutkimaan ihmisen mikrobiston kartoittamiseen käytettävää geenisekvenssidataa, mikä oli supermielenkiintoista!

Miten päädyit lukemaan tekniikkaa?

Lukiossa minua kiinnosti lähinnä urheilu, mutta olin menestynyt matikassa ja muissa luonnontieteissä, joten päädyin lukemaan pitkää matikkaa sekä fysiikkaa, ja myöhemmin hakemaan Aalto-yliopistoon teknilliselle puolelle ilman oikeastaan hirveästi käsitystä siitä, mikä minua odotti. Nyt kun valmistuminen häämöttää voi taaksepäin katsoessa todeta, että olihan se aikamoinen kuusivuotinen. Musta tuntuu, että suoraan lukiosta kouluun menneenä, pari ensimmäistä vuotta meni ihan siihen, että tajuaa mitä tässä nyt tehdään.

Monia mietityttää tekniikan alan sukupuolijakauma.  Millainen kokemus sinulla on tästä?

Meillä on täällä Accenturella melko tasainen sukupuolijakauma, vaikka kouluaikoina tilanne oli toinen, sillä tietotekniikka on vieläkin tosi miesvoittoinen ala. Välillä saattoi isossa luentosalissa huomata olevansa ainoa tyttö. Se saattoi tuntua hieman hassulta aluksi, mutta eipä sillä oikeastaan ole mihinkään mitään vaikutusta. Taidot ovat kuitenkin ne, mitkä merkkaavat!

Mahtavaa kuulla! Olet siis tyytyväinen uravalintaasi?

Erittäin! Olin aika eri viivalla esim. ohjelmointitaidoissani opintojen alussa monien poikien kanssa, jotka olivat huvikseen koodanneet robotteja ala-asteelta asti ja sellaisen kokeminen luo paineita oman pään sisälle sekä pistää kyseenalaistamaan oman paikkansa. Pään pitäminen ja sen ajoittainen seinään hakkaaminenkin kannatti, sillä diplomi-insinöörin tutkinto antaa huikeat mahdollisuudet työuralle!

Kiitos paljon Ilona, mahtavaa kuulla kokemuksiasi alasta ja muistuttaa, että tekniikka on mahtavaa, ja lukeakseen sitä ei tarvitse olla superihminen!

Tekniikan Kutsun toimitus pääsi haastattelemaan Ilonaa ja Mallaa.

Tekniikan Kutsun toimitus tapasi myös toisen Accenturen työntekijän.

Hei! Juttelimme äsken Ilonan kanssa hänen urastaan, haluaisitko kertoa kuka olet ja mitä teet?

Moi! Olen Malla ja työskentelen liikkeenjohdon konsultoinnissa Accenturella. Olen osa Resources -tiimiä, jossa pääsen työskentelemään tiiviisti energia-, metsä- ja teollisuusyritysten kanssa.

Kuulostaa mielenkiintoiselta! Millainen koulutustausta sinulla on?

Kriteerini opiskelupaikalle olivat ympäristöteknologiapainotteisuus, mahdollisuus kauppatieteiden opiskeluun ja sopivan etäinen sijainti Hämeenlinnaan nähden. Näiden kriteerien perusteella Lappeenranta siivilöityi ykkösvaihtoehdoksi, ja aloitin ympäristötekniikan opinnot LUTilla vuonna 2012. Koostin kandivaiheen opintoni ympäristötekniikan, energiatekniikan ja tuotantotalouden ympärille. Maisterivaiheessa kiinnostus painottui enemmän johtamisen puolelle, minkä takia koostin kurssini lähinnä tuotantotalouden ja kauppatieteiden puolelta.

Kiinnostava yhdistelmä, oletko ollu tyytyväinen poikkitieteelliseen tutkintoosi?

Valinta kannatti ja opintojeni päätteeksi pääsin tekemään diplomityöni ympäristöjohtamisjärjestelmien uudistamisesta tuulivoimayhtiössä. Kaiken kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen valintoihini opintojen suhteen – tekniikan opinnot businesstwistillä mahdollistavat paljon!

Mikä sai sinut valitsemaan tekniikan alan?

Olen pienestä pitäen ollut kiinnostunut kaikenlaisista vempaimista, tekniikasta ja ympäristöasioista. Hain jo lukiovalinnassa tiedelinjalle, jonka opinnoissa painotettiin pitkälti matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa ja biologiaa. Matemaattispainotteisen linjan jälkeen teknillinen ala tuntui pelkästään luontevalta jatkumolta opiskelulle.

Mikä on parasta tekniikan alassa ja miksi sitä kannattaa lähteä opiskelemaan?

Opinnot mahdollistavat paljon ja mahdollisia alavaihtoehtoja on huimasti! Halusin vielä opintojen jälkeen yhdistää työssäni hyväksi todetun tekniikka+johtamis -komboa. Tekniikan opinnot businesstwistillä mahdollistavat paljon!

Kiitos haastattelusta ja hauskaa päivän jatkoa!

 

Yhteistyössä Accenture!
Kaikki tekstissä esitetyt mielipiteet ja ajatukset ovat henkilöiden omia, eivätkä edusta Accenturen yleistä kantaa.