Edellisessä postauksessa kuulimme Annimarin ja Lauran matkasta kohti teknillisiin opintioihin. Nyt ääneen pääsevät vuonna 2012 automaatiotekniikan opinnot aloittanut Ella ja vuonna 2013 tuotantotalouden opinnot aloittanut Ellinoora.
– Luin pitkää matematiikka siksi, koska se ei tuottanut suurempia vaikeuksia ja vanhemmat sanoivat että, se voi avata ovia myöhemmin. Fysiikka tai kemia ei kiinnostanut. Olin aina perus “ysin tyttö” eli keskimääräisen hyvä kaikessa, muistelee Ella.
Ella pyöritteli abivuonna montaa eri jatkovaihtoehtoa päässään. Mukana oli niin biologia kuin psykologiakin. Lopulta tekniikka kuitenkin voitti, sillä tekniikan alan mahdollisuudet ovat lähes rajattomat, työllistyminen opintojen aikana ja jälkeen on todella hyvä ja palkkakin on kohdillaan. Lisäksi tekniikan alaan voi yhdistää paljon muutakin.
– Koska en ollut lukenut fysiikkaa tai kemiaa ja teknilliseen yliopistoon sai sisäänpääsypisteitä sekä matikasta että fysiikasta/kemiasta, päätin kuitenkin kirjoittaa fysiikan. Selvitin että tämä on mahdollista: Kävin abikeväänä yhden fysiikan kertauskurssin ja muuten opiskelin alueen itsenäisesti kirjoituksia varten kotona. Kirjoitukset onnistuivat oikein hyvin, Ella kuvailee.
Ella päätyi lukion jälkeen opiskelemaan ympäristöteknologiaa ammattikorkeakouluun. AMK ei tuntunut Ellasta kuitenkaan tarpeeksi haastavalta ja motivoivalta, joten palo yliopistoon hakemisesta kasvoi pikkuhiljaa.
– Puoli vuotta ammattikorkeassa oltuani päätin hakea yliopistoon: valitsin lopulta automaatiotekniikan, sillä koin, että se on tulevaisuuden ala, mielenkiintoinen ja siihen saa rakennettua hyvin omanlaisensa kokonaisuuden pää- ja sivuaineopinnoilla, kertoo Ella.
Lukiossa tehdyt valinnat ovat toden teolla auttaneet Ellaa valintaprosessissa ja jatko-opinnoissa. Hän pääsi opiskelemaan automaatiotekniikkaa ilman pääsykoetta, koska kirjoitukset olivat sujuneet niin hyvin. Ella muistuttaakin, että vielä abivuotena on mahdollisuus muuttaa suuntaustaan, niin kuin hän teki kirjoittamalla fysiikan lähestulkoon nollatasosta.
Ellinooralla oli sama ongelma kuin monella muullakin on: hän ei tiennyt mitä olisi tulevaisuudelta halunnut. Ellinoora päättikin aloittaa lukiossa opinnot lääketieteellinen mielessään. Hän valitsi siis pitkän matematiikan, fysiikan, kemian ja biologian.
– Olen aina ollut ihan hyvä koulussa, mutta olen tarvinnut motivaation, tavoitteen, jota kohti pyrkiä. Olin miettinyt lääketieteen opintoja, koska se oli yksi ainoita “hyviä” koulutuksia, mitä siinä elämä vaiheessa osasin ajatella, Ellinoora avartaa taustoja valinnoilleen.
Pikkuhiljaa Ellinoorasta alkoi tuntua, että opinnot alkoivat käydä raskaiksi. Tämän takia hän päätti jättäytyä pois fysiikasta, kemiasta ja biologiasta. Pitkän matikan Ellinoora halusi suorittaa loppuun asti.
– En siis todellakaan luovuttanut koulun suhteen, keskityin vain tuolloin aineisiin, joissa olin hyvä, kuten kieliin, Ellinoora tarkentaa.
Kolmen vuoden lukiossa opiskelun jälkeen koittivat ylioppilaskirjoitukset:
– Kirjoitin täysin keskinkertaiset paperit. Ei niitä tarvinnut hävetä, mutta ei niillä ollut varaa kerskuakaan. Pitkässä matematiikassa en yltänyt kuin C:hen, Ellinoora kommentoi suoritustaan.
Lukion jälkeen hän luotti omaan kielitaitoonsa ja asetti itselleen tavoitteeksi suorittaa kauppakorkean opinnot ruotsiksi Hankenissa. Kielitaitoa vahvistaakseen Ellinoora hakeutui Västra Nylands Folkhögskola –kansanopistoon. Pian kuitenkin Ellinoorasta alkoi tuntua siltä, ettei Hanken tunnu täysin omalta jutulta ja pääsykokeisiin valmistautuminen jäi vähäiseksi. Ellinoora vietti seuraavat puolitoista vuotta työpaikassa, jossa hän todella viihtyi. Pikkuhiljaa hän ymmärsi, että hänen ”keskinkertaiset” paperit eivät vie häntä niin korkealle, kuin hän haluaisi. Tästä johtuen Ellinoora päätti kirjoittaa vielä biologian ja kemian.
Ellinoora oli puhunut isänsä kanssa siitä, kuinka tuotantotalouden opinnot avaavat ovia.
– Yliopistohaun auetessa päädyin kuitenkin täyttämään ensimmäiseksi vaihtoehdoksi Otaniemen bioinformaatiotekniikan. Olin täysin varma, että tämä on juuri minua varten kunnes eräänä aamuna heräsin ja hetken mielijohteesta vaihdoin hakemukseeni eri linjan ja kaupungin. Lopulliseen lomakkeeseen jäi Tampereen teknillinen yliopisto ja tuotantotalous, Ellinoora kertoo.
Loppujen lopuksi Ellinoora on päätynyt juuri hänelle juuri oikeaan paikkaan eikä hän vaihtaisi yhtäkään päivää tai valintaa pois.
Neljän erilaisen kertomuksen jälkeen voisi todeta, että tekniikan alalle on mahdollista päätyä hyvin erilaisia reittejä pitkin. Kannattaa pitää mieli avoinna kaikille vaihtoehdoille!
-Erika