Maria Kultanen, TEKin teekkarivaliokunnan puheenjohtaja ja entinen TTYn ylioppilaskunnan puheenjohtaja, kertoi Tekniikan Kutsulle mietteitään teekkarina vaikuttamisesta. Lue koko juttu uusimmasta TK-lehdestä!

Lukion oppilaskunta, tsek. Kaikki ylimääräinen opiskelun ohella touhottaminen, tsek. Osaat varmaan kuvitella ihmistyypin. Joko pidät minua kahjoina tai sitten tunnistat samanlaisia aktiivisuuteen ja vaikuttamiseen taipuvaisia piirteitä itsessäsi.

Lukioaikoina tuntui olevan niin paljon asioita mistä olin kiinnostunut: vaatesuunnittelu, journalistiikka, ympäristöasiat ja käytännön maailmanparantaminen. Jo näistä yhden alan valitseminen tuntui mahdottomalta tehtävältä. Valintaoppaita selaillessani jokin sai minut kuitenkin tuntemaan, että monet tutkinnot antoivat lähinnä teorioita siitä, mitä maailmassa voisi tehdä paremmin. Teknillisen alan ja diplomi-insinööriopintojen ominaispiirteisiin sen sijaan kuului se, että isoja ongelmia opiskellaan ratkaisemaan. Päätin tarttua tilaisuuteen ja antaa tekniikalle mahdollisuuden.

Mietin lukiolaisena paljon maailman tilaa: ympäristöongelmat, kuten ilmastonmuutos, mutta toisaalta myös paikalliset kysymykset kuten opiskelijoiden ja nuorten yhteiskunnallinen asema olivat minusta valtavan kiinnostavia. Ehkä siksi en yllättynytkään, että jo toisena yliopistovuotenani huomasin olevani biotekniikan opiskelijoita yhdistävän järjestön, eli kiltani puheenjohtaja. Pian ylioppilaskuntatoiminta vei mukanaan ja neljäntenä vuonna olinkin jo koko 8500-päisen ylioppilaskuntamme hallituksen puheenjohtaja. Luulin tulleeni TTY:lle opiskelemaan biotekniikasta tutkinnon, mutta yhtäkkiä tajusin tekeväni sen ohella sitä mitä rakastan, eli yhteiskunnallista vaikuttamista.

Yliopistoelämä voi olla niin paljon enemmän kuin tutkinto. Vaikka lukiossa sen oikean opiskelupaikan valitseminen tuntuukin elämän ja kuoleman kysymykseltä, tosiasiassa omaa osaamista on mahdollista kerryttää monilla keinoilla. Omalla kohdallani opiskelemani ala, biotekniikka, on antanut yhteiskunnalliselle vaikuttamiselle sisällön ja asiantuntemusta. Esimerkiksi ympäristöasioihin ja -tekniikkaan liittyy myös paljon politiikkaa, johon olen saanut mielettömiä valmiuksia, kontakteja ja työkaluja taas järjestötoiminnan kautta.

Uuden elämänvaiheen aloittaminen on jännittävää ja pelottavaa, mutta se on myös täynnä mahdollisuuksia. Poikkeavat kiinnostuksen kohteet ja niiden yhdistelmät ovat työelämässä voimavara. Älä siis mieti, että voisit valita väärin – omaa tulevaisuutta on mahdollista muovata monilla eri keinoilla. Minun polkuni työelämään muokkautui yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja tekniikan yhdistelmäksi. Sinun polkusi voi olla jotain muuta, mutta anna rohkeasti unelmille siivet ja tekniikan opinnoille mahdollisuus.

Mistä sinä löydät identiteettisi ja ne asiat, joista olet todella kiinnostunut?

-Maria