Teknologia-alan miesvaltaisuus ja erityisesti miehet johtotehtävissä ovat olleet puheenaiheena vuodesta toiseen. Puheista tekoihin! Women In Tech -yhteisö on järjestänyt vuodesta 2013 kahden vuoden välein Women in Tech -foorumia, tuttavallisemmin WiT:iä. Tapahtuma on luotu ajatuksena koota yhteen, nimensä mukaisesti, erityisesti tekniikan alan naisia puhumaan tekniikka- ja teknologia-alan ja -bisnesten tulevaisuudesta.

Tänä vuonna foorumi järjestettiin 11.10. Helsingin Finlandia-talolla. Uranaisten Opiskelijaseura on tehnyt alusta asti yhteistyötä WiT:in kanssa ja tänä vuonna saatiin järjestettyä matka 14 innokkaalle opiskelijalle Tampereelta Finlandia-talolle ja takaisin. Ehdottomasti käymisen arvoinen reissu: 1000 tekniikan ja bisneksen asiantuntijaa, mielenkiintoisia puheita ja workshoppeja, joissa sivuttiin aiheita kuten tekoälyn hyödyntäminen, blockchain ja globaali markkinointi. Osallistujien sukupuolijako verrattuna muihin vastaaviin tapahtumiin, kuten tekniikan alan messuihin, oli piristävä. Jos alalla on tuntunut välillä olevan puute roolimalleista, täältä niitä ei ainakaan puuttunut.

 

Kuva: Teknologiateollisuus ry

 

Roolimalleista parhaiten sai kosketuksen konsulttitalo CGI:n edustajiin, jotka ehtivät avata seurueellemme ajatuksiaan tiukasti aikataulutetun päivän lomassa. Kolme skarppia persoonaa ja IT-talon johtoryhmän jäsentä, Terhi Saarinen, Ulla Walli ja Ulla Heinonen, kehuvat kaikki viihtyvänsä työssään. Päivät täyttyvät helposti töistä yli toimistotuntien, mutta työt joustavat elämän mukaan. Palaverin voi käydä yhtä hyvin koiraa lenkittäessä, kahvilassa kuin konttorissakin, Heinonen kertoo. Tekniikan tohtoriksi väitelleen Heinosen koulutustaustalla ovat DI-opinnot yhdyskunta- ja ympäristötekniikan alalta. Ei ehkä ensi kuulemalta aivan odotettavin tie IT-alan johtoon, mutta Heinonen vakuuttaa, että erilaisista taustoista on hyötyä. Hänen työssään on tullut ilmi esimerkiksi, kuinka kestävään kehitykseen pystytään tuomaan uusia näkökulmia digitaalisuudella.

Terhi Saarinen (oik.) toimii CGI:llä toimialajohtajana (valtionhallinto). Ulla Walli (kesk.) työskentelee CGI:llä henkilöstöjohtajana ja Ulla Heinonen (vas.) operatiivisena johtajana. Lisäksi kaikki kolme ovat CGI:n johtoryhmän jäseniä.

 

Helsingin Kauppakorkeakoulussa BBA- ja MBA- tutkinnot opiskellut Terhi Saarinen vastaa tällä hetkellä johtoryhmässä valtionhallinnon toimialasta. Yli kymmenen vuotta talossa työskennelleenä hänellä on laaja käsitys siitä, miten osaamistaan pääsee kehittämään työelämässä. Vuosiin on mahtunut tehtäviä konsulttina ja projektipäällikkönä useissa eri tehtävissä ja projekteissa, joissa on päässyt tutustumaan erilaisiin firmoihin, paikkoihin ja ratkaisemaan heidän erilaisia ongelmiaan. “Tuskin olisin jaksanut olla vain samoissa ympäristöissä ja tehtävissä näin pitkään”, Saarinen toteaa.

Memberien ja asiakkaiden tyytyväisyys onkin meille elinehto, HR-johtaja Walli hehkuttaa heti Saarisen urakertomuksen perään. Siis hetkinen, memberien, siis sijoittajien? Ei aivan, tai oikeastaan kyllä. Kaikkia työntekijöitä kutsutaan CGI:llä membereiksi, koska he omistavat itsekin yrityksensä osakkeita. ”En ole vain töissä CGI:llä, vaan teen töitä itselleni”, Saarinen avaa ideologiaa. Käymme lyhyen esittelykierroksen ja kerromme vastavuoroisesti myös meidän kuulijoiden opinnoista. Mukana on edustajia lähes jokaisesta tutkinto-ohjelmasta automaatiotekniikasta ympäristö- ja energiatekniikkaan. ”Tässä porukassahan on vaikka kuinka ainesta membereiksi!” Walli ihastelee. Itsellään hänellä on juristitausta. Potentiaalia on siis monipuolisilla osaajilla, hyvin eri taustoilla.

Ongelmien ratkaisu ja asiakkaan saaminen tyytyväiseksi ovat naisten mielestä antoisinta konsultin työssä. Millaisia taitoja konsultti sitten tarvitsee? Asiakkailla, jotka ovat yleensä yrityksiä tai organisaatioita, voi olla hyvin erilaisia tilanteita ja tarpeita. Tärkeintä ei ole osata ja tietää ratkaisua asiakkaan tarpeeseen etukäteen. Ongelmat ratkaistaan yhdessä asiakkaan kanssa. Oleellista on aluksi selvittää mahdollisimman paljon aiheesta etukäteen ja asiakasta tavatessa kysellä ja kuunnella. Kun todellinen ongelma sitten selviää, asiat lähtevät rullaamaan. Kuunteleminen ja googlaaminen ovatkin siis usein tärkeämpiä taitoja kuin koodaaminen, naiset summaavat.

TTY:n excujoukko verkostoitumassa CGI:n ständillä

Naiset kertovat tarinoita kokemuksistaan työelämässä aidosti innolla. He neuvovat tekemään sellaisia asioita, joiden takana voi itse seisoa ja jotka aidosti kiinnostavat. Sama pätee sekä opintoihin, että työelämään.  Keskusteluun varattu aika tuntuu loppuvan aivan liian pian, mutta suoraan workshoppia vetämään jatkavat naiset eivät tunnu kiirehtivän, ennen kuin rauhalliseen tilaamme alkaa tulvia muitakin tapahtumavieraita. Ihailtavaa rentoutta! Vinkki amatööreille on kuitenkin valmiina: pilkunviilaajan roolista on hyvä opetella löysäämään. Laitetaan lisää huulipunaa, otetaan iso hymy – eikä kukaan huomaa pieniä epätäydellisyyksiä. Eteenpäin vaan!

WiT-päivä jatkui meidänkin osaltamme suoraan workshoppeihin, ja lopuksi kokoonnuttiin vielä yhteiseen päätöstilaisuuteen. Kollektiivisia fiiliksiä kuvaa hyvin osallistujille teetetyn kyselyn tulokset: naiset myöntävät olevansa kiinnostuneita johtotehtävistä – ja koko ajan varmemmin!

 

Yhteistyössä CGI <3

CGI (Consultants to Government and Industry) on Suomen toiseksi suurin it-konsultointiin keskittynyt yritys. Käytännössä tämä tarkoittaa ihan vain muutamina esimerkkeinä verkkokauppojen, teollisuuden toiminnanohjausjärjestelmien sekä päästölaskennan työkalujen toteutusta. Kun bussi ajaa Tampereella liikennevaloihin ja valot vaihtuvat vihreiksi tunnistaessaan bussin, tämänkin ohjausjärjestelmän on toteuttanut GCI.

CGI työllistää globaalisti yli 70 000 asiantuntijaa sadoissa toimipisteissä. Suomessa tästä porukasta työskentelee yli 3000.  Tänä vuonna aloitetun Future Talent -ohjelman tavoitteena on palkata Suomeen 1000 uutta nuorta osaajaa vuoteen 2020 mennessä.