Sinulla varmaan onkin jo jonkinlainen käsitys siitä, mitä arkkitehdin työhön tai opintoihin kuuluu, mutta tämän postauksen luettuasi tiedät paljon enemmän!

Arkkitehdin työ nimittäin on paljon muutakin kuin omakotitalojen piirtämistä. Arkkitehdin tutkinto valmistaa monenlaisiin suunnittelutehtäviin ja valmistunut arkkitehti voi toimia vaikkapa yhdyskuntasuunnittelijana, rakennussuunnittelijana, opettajana, yrittäjänä tai tutkijana… Mahdollisuuksia on lukematon määrä!

Suomessa arkkitehtuuria voi opiskella Otaniemessä, Oulussa ja täällä Tampereella. Kerron nyt tamperelaisen arkkitehtiopiskelijan näkökulmasta hieman opintojen kulusta ja sisällöstä.

Opintojen alkuvaiheessa keskitytään teorian sisäistämiseen sekä käsitteiden ja merkintöjen opetteluun. Ensimmäiset kurssit sisältävät mm. taidetta, teoriaa ja historiaa. Käsillä tekeminen, kuten pienoismallien askartelu ja piirtäminen ovat vahvasti läsnä opintojen alkuvaiheessa. Melko nopeasti kuitenkin siirrytään työskentelemään tietokoneella ja opetellaan erilaisten suunnittelutyökalujen käyttöä. Vaikka arkkitehdin työ on nykyään pitkälti tietokoneilla tehtävää, säilyvät luonnostelu ja pienoismallityöskentely suunnittelun apuna läpi opintojen, aina työelämään asti. Opintojen edetessä aiheet muuttuvat teoreettisista teknisempään suuntaan ja samalla kaikenlaiset määräykset ja vaatimukset tulevat mukaan peliin.

 

Eräällä kurssilla matkustimme Raumalle mittaamaan ja piirtämään vanhoja puutaloja. Kuva: Elisa Ruuska

Arkkitehtiopiskelijoiden kurssit koostuvat usein luennoista ja erilaisista harjoitustöistä. Harjoitustöitä tehdään niin yksin kuin ryhmissäkin. Arkkitehdille tärkeä taito on osata toimia ryhmässä ja erilaisten suunnittelijoiden kanssa yhteistyössä, sillä harvoin mikään hanke syntyy pelkän arkkitehdin toimesta. Tärkeää on myös opetella esittelemään oma työnsä vakuuttavasti ja perustellusti, sekä oppia vastaanottamaan kritiikkiä. Jokaisen kurssin lopulla opiskelijat esittelevät oman harjoitustyönsä ja kuulevat siitä palautteen. Tämä tuntuu aluksi hurjan jännittävältä mutta pikkuhiljaa esittelytilaisuus alkaa tuntua luonnolliselta ja jopa ihan kivalta.

Kritiikkitilaisuudessa kaikki esittelevät omat harjoitustyönsä. Kuva: Essi Wallenius

Opinnot koostuvat siis tekniikan kandidaatin tutkinnosta sekä arkkitehdin tutkinnosta. Kandivaiheen tutkinto on meille kaikille pitkälti samanlainen, mutta maisterivaiheessa jokainen saa valita kolmesta linjasta itselleen mieluisimman. Nämä linjat ovat rakennusperinnön hoito, architectural design ja yhdyskuntasuunnittelu.

Itse opiskelen tällä hetkellä neljättä vuotta arkkitehtuuria ja olen valinnut rakennusperinnön hoito -opintosuunnan. Valitsin tämän linjan, sillä uskon, että tulevaisuudessa korjausrakentamisen tarve kasvaa ja alan erityisosaajia tarvitaan entistä enemmän. Lisäksi rakennusten historia ja vuosikymmenten kerrostumat kaupunkirakenteissa kiinnostavat minua.

Maisterivaiheen opintoihin kuuluu kaikkien opiskelijoiden yhteisiä kursseja sekä oman suuntauksen syventäviä kursseja. Korjausrakentamiseen liittyvillä kursseilla opetellaan mm. laatimaan rakennushistoriallisia selvityksiä sekä tutustutaan erilaisiin korjausratkaisuihin ja kiertotalouteen.

 

Arkkitehtiopiskelijat tekevät myös paljon kohdevierailuja ja excursioita.  Kuva: Essi Wallenius

Arkkitehdin opinnoissa parasta on luova ilmapiiri ja se, miten omia vahvuuksiaan pääsee tuomaan esille, eikä vahvuuksien välttämättä tarvitse liittyä piirtämiseen tai maalaamiseen. Itse olin pääsykokeissa ja opintojen alussa todella epävarma omista taidoistani. Olen kuitenkin huomannut pärjänneeni erinomaisesti sillä, että olen huolellinen, oma-aloitteinen ja hyvä tiimipelaaja. Liity siis iloisen mustaan (haalarien väri) joukkoomme ja löydä omat vahvuutesi! 

-Essi 

Ps. Pistä ihmeessä seurantaan @tamarkkilta tai käy lukemassa lisää kiltamme nettisivuilta www.tamark.fi

Bannerikuva: TT-kamerat Ville Tahvanainen