Kalmarin näyttelytila EDGE tarjoaa Tampereella ainutlaatuisen näköalapaikan alan suurimmalle satama-automaation testikentälle. Keskustelimme kahden automaatiotestaajan kanssa heidän jokapäiväisestä työstään Kalmarilla sekä testauksen kriittisestä roolista tuotekehityksessä ja projektien toimittamisessa.

Kalmarin teknologia- ja osaamiskeskuksen kolmannessa kerroksessa sijaitseva EDGE on vaikuttava paikka, ja vieläkin suuremman vaikutuksen tekevät sen suurista ikkunoista avautuvat näkymät. EDGE:stä on mahdollista katsella Kalmarin automaattisia konttinostureita, mobiilipukkinostureita sekä kuljetus- ja konttilukkeja kulkemassa testikentällä testaajien tarkan katseen alla.

Linkki ohjelmiston ja laitteiston välillä

”Suuri osa Kalmarin nykyisestä terminaaliautomaatioratkaisujen kehitystyöstä sisältää ohjelmisto-, alusta- ja käyttöliittymäkehitystä. Teemmekin tiivistä yhteistyötä ohjelmisto- ja PLC-kehittäjien kanssa, jotta voimme varmistaa, että asiakkaille toimitettavat automaatiotuotteet ja -ratkaisut ovat sekä korkealaatuisia että luotettavia”, automaatiotestaaja Marika Farinha kertoo.

Tiimi huolehtii myös automatisoitujen laitteiden testialueen turvallisuudesta ja pyörittää asiakasdemonstraatiot EDGE:n upeista tiloista käsin. 

”EDGE:n valvomo vastaa asiakkaiden terminaaleissa tavattavia tiloja, joissa on etähallintapöydät terminaalin toiminnanohjausjärjestelmän (TOS), Kalmar One -automaatiojärjestelmän sekä kentällä olevien laitteiden hallintaan”, selittää Antti Järvinen, joka on myös yksi tiimin automaatiotestaajista. ”Täältä voimme ohjata mitä tahansa kentällä olevaa laitetta ja toteuttaa erilaisia testejä.”

Testitiimin tehtävänä on luoda linkki ohjelmiston ja laitteiston välille. ”Me varmistamme, että automaatiojärjestelmä toimii juuri niin kuin sen pitääkin, ennen kuin järjestelmä toteutetaan asiakaskohteessa. Automaatiotestaus, hardware-in-loop (HIL) -simulointi ja kenttätestaus vähentävät kohteessa tarvittavaa lopputestausta, mikä nopeuttaa ja helpottaa käyttöönottoa”, Antti kertoo.

Marika Farinha ja Antti Järvinen EDGE:ssä Kalmar-etähallintapöydän ääressä. Taustalla testikenttä, jossa Kalmarin automaattisia laitteita testataan käytännössä ennen asiakastoimituksia. Kuva: Cargotec

Todellista tiimityötä

EDGE:ssä tiimi voi testata mitä tahansa – mittausjärjestelmiä, sään vaikutusta, järjestelmien mahdollisia vikatilanteita ja niistä palautumista, tiedonsiirtolaitteita jne. Testaus vastaa todellisia asiakasolosuhteita niin hyvin kuin se on käytännössä mahdollista. 

”Voimme testata tuotekehityksen tarpeisiin kattavasti kaikkia sellaisia uusia ominaisuuksia, jotka vaativat laitetestausta, ja tällaiset testit haluamme tehdä aina mahdollisimman aikaisessa vaiheessa projektia”, Marika huomauttaa. ”Yhteistyö on erittäin tärkeä osa jokapäiväistä työtämme, ja koordinoimme useiden eri tiimien kanssa. Voimme joskus työskennellä hetken ohjelmisto- tai PLC-kehittäjien kanssa, ja heti sen jälkeen ottaa yhteyttä esimerkiksi turvallisuustiimiin. Minusta yksi tämän työn parhaista puolista on, että kahta samanlaista päivää ei ole”, Antti jatkaa.

Juuri nyt tiimillä riittää kiirettä asiakaskohtaisten infrastruktuuriolosuhteiden jäljittelyssä, kun mukaan tulevat myös todellisella automatisoidulla kentällä tarvittavat laitteistot uusien ominaisuuksien ja järjestelmien testaamista varten. ”Työn alla on myös myös pukkinosturijärjestelmämme kuorma-autokaistojen automatisointiin liittyvien yksityiskohtien sekä automatisoidun kontinkäsittelyprosessin kuvantamisen testaus”, Marika kertoo.

Kuva: Cargotec

Mikään haaste ei ole liian suuri 

Kun Kalmarilla on käytössään näin loistavat testausmahdollisuudet, yksi tiimin suurimmista haasteista on sovittaa kaikkien osapuolten pyynnöt työlistalle. ”Meidän on osattava hallita ajankäyttöämme, jotta kaikki tarvittava saadaan varmasti tehtyä. Meidän työpanostamme tarvitsevia on paljon – tuoteomistajista asiakkaisiin saakka”, Antti selittää. ”Työn alla on samanaikaisesti aina useita asiakasprojekteja ja uusia kehitettäviä automaatio-ominaisuuksia. Tiimimme tehtävänä on varmistaa, että kaikki uudet ratkaisut on testattu huolellisesti ja että ne ovat valmiina käyttöönottoa varten, missä päin maailmaa asiakaskohde sitten onkin”, Marika painottaa.

”Yhteishenki on loistava, ja tuemme toisiamme kaikessa olemalla joustavia sekä jakamalla tietoa ja aikaamme”, jatkaa Marika. ”Koronapandemia ei ole vaikuttanut meihin suuresti, koska valtaosa työstämme tehdään joka tapauksessa Tampereella paikan päällä, mutta tällä hetkellä meillä ei tietenkään ole asiakasvierailuja, emmekä myöskään matkusta itse asiakaskohteisiin.”

 

Kuva: Cargotec

Antti Järvinen, automaatiotestaaja
Antti on toiminut Kalmarin palveluksessa vuodesta 2006 lähtien, jolloin hän aloitti sähköasentajana laitekokoonpanolinjalla. Antti toimi erilaisissa käyttöönoton rooleissa asiakasterminaaleissa eri puolilla maailmaa kunnes siirtyi nykyiseen tehtäväänsä vuonna 2017, kun uusi testaustiimi perustettiin Tampereelle. Vapaa-aikanaan Antti viihtyy remontoinnin, leijalautailun, veneilyn ja kolmen lapsensa parissa. 

 

Kuva: Cargotec

Marika Farinha, automaatiotestaaja
Marikan pääaine teknillisessä yliopistossa oli automaatiotekniikka, ja hän ehti työskennellä Metso Mineralsilla kehitysinsinöörinä kahdeksan vuotta ennen liittymistään Kalmariin vuonna 2016. Kun Marika ei ahkeroi EDGE:ssä, hän viihtyy kotona kahden lapsensa kanssa, pelaa jalkapalloa tai ulkoilee lähialueenmetsissä.