Tänään arkkitehtuurin valintakokeet jatkuvat matematiikan kokeella. Vinkkejä päivän koitokseen löydät DI-hakijoiden valintakokeisiin liittyvästä blogitekstistä. Tähän postaukseen Uranaisten arkkitehtiopiskelijat ovat keränneet vinkkejä 4.-7.6. järjestettäviä piirustus- ja suunnittelukokeita varten. Nelipäiväiseen koitokseen kannattaa valmistautua, mutta koetilanteessa tärkeintä on silti rauhallinen ja määrätietoinen asenne sekä luottamus omaan osaamiseen. Tsemppiä ja pää kylmänä!

  1. Edellisten vuosien valintakoetehtävät ja niistä kootut näyttelyt löytyvät netistä (dia.fi). Voit harjoitella erilaisia tehtävätyyppejä kokeilemalla vanhoja tehtäviä.
  2. Harjoittele myös ajankäyttöä, sillä pääsykokeissa aikaa yhden tehtävän tekemiseen on yleensä 2-3 h. Kun olet harjoitellut ajankäyttöä etukäteen, osaat koetilanteessakin arvioida, kuinka paljon voit käyttää aikaa luonnosteluun ja kuinka kauan tarvitset aikaa valmiin työn toteutukseen.
  3. Harjoittele valmiiksi pari omaa bravuuritekniikkaa. Esimerkiksi erilaiset paperintaittelutekniikat ja skarppi tussaustyyli ovat usein valttia valintakokeissa!
  4. Käy valintakokeissa vaadittavien välineiden lista huolella läpi. Vältät viimeisen illan tai koeaamun paniikin, kun kaikki välineet on hankittu ja pakattu matkaan ajoissa.
  5. Testaa pääsykokeeseen vaadittavat välineet etukäteen. Mikään ei ole turhauttavampaa kuin huomata koetilanteessa, että tussi ei toimi tai liima ei kuivu tarpeeksi nopeasti.
  6. Ensimmäiseksi lue tehtävänanto ja tehtävän arvosteluperusteet huolella. Mieti, mikä tehtävässä on kaikkein tärkeintä esittää.
  7. Erilaisia ideoita voi olla paljon. Valitse toteutettavaksi kuitenkin yksi, selkein ja vahvin idea.
  8. Valitse kokeessa sellaiset tekniikat, joilla todennäköisimmin saat työn valmiiksi ajoissa. Jos koko paperin värittämiseen kuluu ikuisuus, voitko hyödyntää työssäsi sekatekniikkaa? Muista kuitenkin pysyä tehtävänannossa.
  9. Piirustuskokeissa testataan ideoiden välittymistä piirrosten kautta, joten täydellinen piirustustaito ei ole vaatimus hyvälle työlle. Panosta työn vahvaan ideaan, mielenkiintoiseen sommitteluun ja siistiin toteutukseen.
  10. Koetilanteessa älä hermostu muiden luomuksista. Jos pää lyö tyhjää, pidä pieni tauko, käy vaikka vessassa ja keskity tehtävässä esittämään omat vahvuutesi.