Tässä postauksessa esitellään lyhyesti kaikki Tampereen yliopiston tarjoamat tekniikan alan tutkinto-ohjelmat. Nämä samat esittelyt löytyvät yksittäisinä myös Tekniikan Kutsun instagram-tililtä. Lähes kaikilta aloilta löytyy täältä blogin puolelta myös pidempiä alaesittelyjä, kannattaa tsekata! Mikäli et löytänyt sellaista koulutusta, joka kolahtaa just sulle, kannattaa tutustua myös muiden yliopistojen tarjontaan.
Ekana vuonna opiskellaan samoja matikoita ja fysiikoita kuin muillakin aloilla. Kandivaiheessa tutustutaan maisterivaiheen pääaineisiin käymällä johdatuskursseja. Mitään ei tarvitse osata ennalta! Kandivaiheessa selkiytyy, mikä automaation eri pääainevaihtoehdoista on just sua varten.
Riippuu paljon pääainevaihtoehdosta milliasta opiskelu on. Systeemien hallinta on matematiikkapainoitteista, kun taas vaikkapa automaation tietotekniikassa koodataan paljon. Automaation opiskelu aloitetaan pohtimalla, miten yksinkertaiset automaatiojärjestelmät, kuten auton vakionopeudensäädin toimii. Automaatiotekniikassa tutkitaan, miten erilaisia prosesseja ohjataan ja hallitaan. Sovelluskohteet voivat olla bioteknologiateollisuuden pienistä insuliinipumpuista paperiteollisuuden jättimäisiin paperikoneisiin. Opiskeluajan kurssien harjoitustyöt antavat hyvät eväät suuntautua mihin tahansa tekniikan alalle töihin.
Arkkitehtuurin kandivaiheen opinnot koostuvat kaikille opiskelijoille yhteisistä arkkitehtuurin perusopintojen kursseista. Perusopintoihin tärkeimpinä osa-alueina kuuluvat rakennussuunnittelun, rakennusopin, arkkitehtuurin historian, yhdyskuntasuunnittelun sekä taiteen kurssit. Lisäksi tutkintoon kuuluu itsenäisesti suoritettavia mediakursseja sekä muutamia vapaasti valittavia opintojaksoja. Mediakurssit sisältävät opetusta tietokoneella käytettävistä kuvankäsittely- ja planssausohjelmista sekä erilaisista 3D-mallinnusohjelmista ja visualisoinnista. Maisterivaiheessa tutkinto-ohjelman yhteisiin opintoihin kuuluvista rakennusperinnön hoidon, rakennussuunnittelun ja yhdyskuntasuunnittelun kursseista valitaan itselle yksi pääaine, johon kuuluvat aiheen syventävät opinnot sekä lopuksi arkkitehtuurin diplomityö, jonka jälkeen on valmis arkkitehti.
Arkkitehtuurin perusopinnoissa saa laajan kattauksen osaamista erilaisista arkkitehtuurin tasoista, menetelmistä ja mahdollisuuksista, joita pystyy soveltamaan kurssien suunnittelutehtävissä omissa töissään. Arkkitehtuurin opinnot poikkeavat sisällöltään hyvin paljon muista tekniikan aloista ja monelle tulee aluksi yllätyksenä opintojen taide ja suunnittelukeskeisyys. Opiskelu perustuukin lähes jokaisella kurssilla erilaisten harjoitustöiden tekemiseen ja niiden kautta oppimiseen. Monesti kursseihin sisältyy myös paljon ryhmätöitä, mikä on tärkeää ajatellen myös tulevaisuuden työelämää. Yhdessä kurssikaverien kanssa arkkareiden piirrustussaleilla opiskelu luo tiiviin yhteisön, jossa opiskelijat saavat yhteisillä kursseillaan toisiltaan vertaistukea, inspiraatiota ja kannustusta.
Bioteknologian ja biolääketieteen tekniikan tutkinto-ohjelmassa opiskellaan ihmisten terveyteen ja terveelliseen elinympäristöön liittyviä aiheita. Oman maisterivaiheen suuntauksensa voi valita neljästä eri vaihtoehdosta: Terveysteknologia ja -informatiikka, lääketieteelliset mikro- ja nanolaitteet, biomateriaalit ja kudosteknologia sekä teollinen biotekniikka ja synteettinen biologia.
Haluaisiko siis kenties kehittää sairauksien diagnosointia tekoälyn avulla, kerätä ihmisen terveysdataa uusilla mittausjärjestelmillä, mallintaa elimistön toimintaa nanokokoisilla laitteilla eläinkokeiden sijaan, parantaa sairauksia kantasoluhoidoilla tai kehittää lääkeaineita tuottavan tai ympäristöä puhdistavan bakteerin? Jos vastasit mihinkään kyllä, tässä oiva alavaihtoehto!
Bioteknologia ja biolääketieteen tekniikka on hyvin monipuolinen ja poikkitieteellinen ala; tutkintoa täydennetään omasta kiinnostuksesta ja suuntauksesta riippuen esimerkiksi solubiologialla tai materiaali-, automaatio- tai tietotekniikan opinnoilla. Omasta opintokokonaisuudesta voi tehdä aivan uniikin! Opintoihin kuuluu monipuolisesti erilaisia työskentelytapoja, kuten luentoja, laskuharjoituksia ja laboratoriotöitä. Ensimmäisen vuoden pakollisten luonnontieteen opintojen jälkeen syvennytään oman opintosuunnan kursseihin.
Huom! Tämän koulutusohjelman alla on kaksi eri opintosuuntaa, tekniikka (Tkk+DI) sekä luonnontiede (Luk+FM), jotka ovat eri hakukohteita yhteishaussa. Luonnontieteiden puolella on erikseen omat pääainesuuntauksensa, ja siellä keskitytään vielä enemmän esimerkiksi solubiologiaan ja genetiikkaan. Tekniikan ja luonnontieteen puolen välillä on kuitenkin helppo vaihtaa, jos toinen ala tuntuukin oikeammalta vaihtoehdolta.
Energiamurros on toinen uusimmista teknillisistä tutkinto-ohjelmista Tampereella. Tämä tutkinto-ohjelma yhdistää erityisesti energia- ja sähkötekniikan opintoja, mutta se sivuaa myös muita tekniikan aloja energiamurroksen näkökulmasta. Opinnoissa tutustutaan perinteiseen energiatekniikkaan, teollisuuden prosesseihin, älykkäisiin työkoneisiin, talotekniikkaan ja sähköistyvään liikenteeseen. Tämä teksti pohjautuu Tampereen yliopiston sivuilta saatavaan tietoon, josta voi lukea lisää täältä.
Konetekniikka on laaja ja monipuolinen tieteenala. Konetekniikka on muun muassa koneenrakennusta ja suunnittelua, koneiden ja laitteiden elinkaaren hallintaa, robotiikkaa, tuotanto- ja valmistustekniikkaa, 3D-mallinnusta ja mekaniikkaa.
Kandivaiheessa kaikilla on sama pääaine Kone- ja tuotantotekniikka. Konetekniikan opinnot pohjautuvat vahvasti kandivaiheessa samoihin matematiikan ja fysiikan kursseihin kuin muillakin tekniikan aloilla. Lisäksi opiskellaan mekaniikkaa, 3D-mallinnusta, tuotesuunnittelua sekä johdantokursseja dippavaiheen pääaineisiin.
Johtuen opintojen laajuudesta tämä riippuu paljon pääaineesta. Kandivaiheessa kurssit sisältävät luentoja, laskuharjoituksia sekä tietokoneharjoituksia esimerkiksi 3D-mallinnusta tai tehdassimulointia. Useilla kursseilla tehdään harjoitustöitä, joko yksin tai ryhmässä. Usein harjoitustöiden aiheena on jokin työelämässä vastaan tuleva aihe kuten tuotteen valmistuksen automatisointi työvaiheittain. Sivuainevalinnoilla opintoja voi suunnata helposti kohti omia kiinnostuksen kohteita.
Pääaineeksi voi valita sovellettua matikkaa, teknillistä fysiikkaa tai kemiaa ja näitä voi lukea hieman eri painotuksilla. Kaikilla pääainevaihtoehdoilla on laaja opintojaksovalikoima, mistä voi napata ne kaikista mielenkiintoisimmat opintojaksot! Sivuaineeksi otetaan yleensä yksi tai kaksi opetettavaa ainetta. Täältä valmistuneet ovat siis sekä diplomi-insinöörejä, että aineenopettajia!
Opinnoissa mennään paljon syvemmälle matikan, fysiikan ja kemian aiheissa ja opintoihin sisältyy paljon laskuharjoituksia (eli laskutehtäviä) ja luentoja. Opinnoissa pääsee tekemään fysiikan mittauksia ja kemian puolella pääsee tekemään paljon laboratoriotöitä. Opettajan pedagogiset opinnot kestävät vuoden. Niihin kuuluu mm. oppituntien seurantaa, harjoitusoppituntien pitämistä ja kasvatustieteiden peruskursseja.
Materiaalitekniikka on laajakäsitteinen teknillisen ala, jonka DI-vaiheen pääainevaihtoehtoja ovat korkean teknologian materiaalit, materiaalien mekaaninen suorituskyky, ympäristöä säästävät materiaalit, lääketieteelliset biomateriaalit, materiaalikemia, sekä koneensuunnittelu. Jo ensimmäisestä vuodesta lähtien opintoihin sisältyy materiaaliopin kursseja osana kaikille kuuluvia pakollisia kursseja. Monipuolinen katsaus suuntautumisvaihtoehdoista opintojen alussa helpottaa pääaineen valinnassa. Materiaalitekniikka antaa valmiudet tutkia materiaalien ominaisuuksia, valmistustapoja, koostumuksia tai näiden sovelluksia osana tuotannon sekä tulevaisuuden haasteita.
Alalle on ominaista ensimmäisinä vuosina ryhmätyöskenteleminen flip and learning-toteutukset viikottaisten laskuharjoitusten sekä luentojen parissa. Lisäksi laboratoriotöiden myötä ryhmätyöskentelyn merkitys korostuu. Kursseilla syvennytään matematiikan, kemian sekä fysiikan lisäksi mallinuksen ja ohjelmoinnin perusteisiin. Kolmantena vuonna sivuainekurssien pyörähtäessä käyntiin opinnot voivat vaihdella paljonkin suuntautumisensa mukaan hyvinkin soveltavista kursseista puhtaasti matemaattisiin aineisiin. Ensimmäisenä vuonna opinnot ovat lähes vastaavat kuin automaatiotekniikan sekä koneen opiskelijoilla.
Raksalla pääainevaihtoehtoja ovat talonrakentamisen puolella rakennesuunnittelu ja rakentamistalous sekä yhdyskuntatekniikan puolella infrarakenteet sekä liikenne- ja kuljetusjärjestelmät. Ensimmäisen kahden vuoden opinnot ovat kaikille suurimmalta osalta yhteiset ja ensimmäisinä vuosina luetaankin paljon matematiikkaa ja fysiikkaa sekä käydään perusteita kaikista neljästä pääainevaihtoehdosta. Omaa suuntautumistaan voi siis miettiä rauhassa pari ensimmäistä opiskeluvuotta. Vasta kolmantena vuonna opinnot alkavat selkeästi eroamaan yhdyskuntatekniikan sekä talonrakentamisen välillä.
Rakennustekniikan opinnot voivat ensimmäisen kolmen vuoden jälkeen vaihdella huomattavasti riippuen omasta pääaineesta. Matematiikan ja fysiikan kursseilla tyypillistä on viikoittaisten laskuharjoitusten laskeminen sekä laskuharjoitustilaisuudet kun taas syventävissä raksakursseissa saatetaan tehdä paljon harjoitustöitä, yksin tai pienissä ryhmissä. Sivuaineeksi kaikissa pääaineissa voi valita hyvin erityylisiä opintoja erimerkiksi kiertotalouteen tai teollisuustalouteen liittyen ja omaa osaamistaan voikin näin spesifioida haluamallaan tavalla. Rakennustekniikka on hyvin monipuolinen ala, josta valmistuu osaajia monenlaisiin työtehtäviin.
Tämä on yksi Tampereen yliopiston uusimmista teknillisistä tutkinto-ohjelmista ja Suomen ensimmäinen robotiikan DI-ohjelma. Tutkinto-ohjelma yhdistää kone-, automaatio-, tieto- ja sähkötekniikan opintoja keskittyen robottien suunnitteluun, rakentamiseen, ohjelmointiin ja soveltamiseen. Lisäksi opinnoissa perehdytään ihmisen ja teknologian vuorovaikutukseen, kyberturvallisuuteen, lainsäädäntöön, etiikkaan, säätötekniikkaan ja mekatroniikkaan. Tämä teksti pohjautuu Tampereen yliopiston nettisivuilta saatavaan tietoon, mihin voi tutustua tarkemmin tämän linkin kautta.
Sähkötekniikan puolella on runsaasti pääainevaihtoehtoja niin pienen (heikkovirta) kuin isonkin (vahvavirta) sähkön puolelta. Kandivaiheen opinnoissa on paljon yhteisiä kursseja kaikille sähkötekniikkaa lukeville, mutta opintoja pääsee onneksi täydentämään itselleen mielenkiintoisilla pää- ja sivuainekokonaisuuksilla. Parin ensimmäisen vuoden aikana käydään myös peruskurssit liittyen eri pääaineisiin, joten tukea pääaineen valintaan saa myös pakollisten kurssien muodossa! Ison sähkön puolelta voi valita opintoja vaikkapa uusiutuvien energiateknologioiden, sähköverkkojen tai tehoelektroniikan kursseista. Pienen sähkön puolelta taas voi lukea elektroniikkaa ja sulautettuja järjestelmiä, tietoliikennetekniikkaa ja signaalinkäsittelyä ja koneoppimista. Usein pienen sähkön kylkeen otetaan sivuaineeksi esimerkiksi ohjelmointia.
Sähköllä opiskelu on monipuolista ja opinnoista on helppo muokata itselleen mieluisat ja hyödylliset eri opintokokonaisuuksien avulla. Matikka, fysiikka ja ohjelmointi tulevat varmasti tutuksi opintojen aikana! Moniin kursseihin kuuluu laskuharjoituksia tai harjoitustöitä, jotka tukevat kurssin sisällön oppimista.
Samat pääainevaihtoehdot kuin di-opekoulutuksessa, eli sovellettu matematiikka, teknillinen fysiikka tai kemia, mutta sivuaineen saa valita ihan vapaasti koko Tampereen yliopiston tarjonnasta. Yleensä opiskelijat valitsevat jonkin teknisen sivuaineen, kuten sähkö- tai tietotekniikkaa tai vaikkapa bio- tai materiaalitekniikkaa.
Opinnoissa ennään paljon lukiokursseja syvemmälle aiheissa. Opintoihin kuuluu ekoina vuosina paljon peruskursseja matikasta, fysiikasta ja kemiasta sekä hieman ohjelmointia ja perusteet teollisuustaloudesta. Kemiassa ja fysiikassa on jonkin verran myös labratöitä. Myöhemmin voi valita pääaineen sisällä mikä kiinnostaa ja opiskella niitä opintoja, esimerkiksi fysiikassa aerosoleja tai optiikkaa. Opintojaksoihin kuuluu usein laskutehtäviä tai ryhmätöitä ja toteutuksesta riippuen luentoja tai pienryhmätapaamisia.
Kandivaiheessa opiskellaan pääaineena tietojohtamista ja sivuaineena tietoteknistä opintokokonaisuutta. Tietotekninen sivuaine voi olla esimerkiksi ohjelmistotekniikkaa tai datateknologioihin suuntautuvaa. Opinnot koostuvat kandivaiheessa pää- ja sivuaineen lisäksi matemaattisista perusopinnoista, teknis-taloudellisista opinnoista ja vapaasti valittavista opinnoista. Tietojohtamisen tutkinto on luotu vastaamaan jatkuvasti kehittyvän työelämän tarpeita. Tietojohtamisen opinnoissa saa hyvän käsityksen monipuolisesti liiketoiminnasta ja sen kehittämisestä (tieto)tekniikkaa hyödyntämällä.
Kandivaihe koostuu pitkälti kaikille teekkareille pakollisista matikasta, fysiikasta sekä lisäksi pakollisista perusopinnoista liittyen liiketoimintaan, talouteen, johtamiseen ja tietotekniikkaan. Lähes joka kurssilla on viikottaiset luennot ja muutamia pakollisia harjoitustöitä, joita tehdään ryhmässä kurssikavereiden kanssa. Opintojen edetessä pääsee ratkomaan oikeita työelämän ongelmia harjoitustöiden muodossa.
Tietotekniikalla voi jo kandivaiheessa valita itselleen pääaineen, mikä on melko harvinaista tekniikan alalla. Vaihtoehtoja ovat Ohjelmistotekniikka, Tietoliikennetekniikka, Signaalinkäsittely ja koneoppiminen, sekä Elektroniikka ja sulautetut järjestelmät. DI-vaiheessa pääaineita on jopa kandivaihetta enemmän, jolloin jokaiselle löytyy varmasti mieluinen kokonaisuus.
Tietotekniikan opiskelu on monipuolista ja melko vapaata. Ohjelmointi alkaa heti fuksisyksynä yhdessä pääaineiden peruskurssien, sekä matematiikan ja fysiikan kanssa. Pääaineiden peruskurssien tarkoituksena on antaa opiskelijoille käsitys kokonaisuudesta, jonka voi valita sitten kandivaiheen pääaineeksi. Pääaine valitaan yleensä toisena opiskeluvuonna, kun peruskursseista suurin osa on jo käytynä. Kandivaiheessa on pakollisena jokaiselle opiskelijalle vähintään kaksi ohjelmoinnin kurssia. Tämän lisäksi ohjelmointia on pääaineesta riippuen hieman eri määrät. Sivuaineeksi voi valita koulumme tarjolla olevista kokonaisuuksista lähes mitä vaan. Jopa keskustan kampuksen kokonaisuuksia.
Tuotantotalouden kandiopinnoissa opiskellaan tuotantotalouden pääaineen opintojen lisäksi teknistä sivuainetta, joka voi olla mikä tahansa tekninen opintokokonaisuus, kuten konetekniikka, tietotekniikka tai vaikka biotekniikka. Pääaineessa opiskellaan paljon talouteen ja johtamiseen liittyviä kursseja. Alaan kuuluu myös perus insinöörikoulutukseen kuuluvia opintoja, kuten matematiikkaa, fysiikkaa ja ohjelmointia. Kandivaiheessa ei tarvitse valita pääainetta, mutta DI-vaiheessa on 4 pääainetta, jotka käsittelevät talouden ja liiketoiminnan hallintaa, strategista teknologia- ja projektijohtamista, myyntiä ja hankintaa sekä tuotannon ja toimitusketjun hallintaa.
Tuotantotalous on erinomainen sekoitus insinööriopintoja sekä talouteen ja yrityksen johtamiseen liittyviä opintoja. Viikoittaiset laskuharjoitukset ja luennot ovat normi useilla kursseilla aina matematiikasta ja fysiikasta tuotannonsuunnitteluun ja kirjanpitoon. Alalle ominaista on myös ryhmätöiden tekeminen, joita tehdään suurimmalla osalla tuotantotalouden kursseista, kuten projektinhallinnassa ja laatujohtamisessa. Kandivaiheessa on kohtuu paljon pakollisia opintoja, joita voi tehdä yhdessä kurssikavereiden kanssa, mutta myös valinnanvaraa opintosuunnitelmasta löytyy. Omaan lukujärjestykseen saa hyvin lisättyä tekniikkaa sivuaineiden tai valinnaisten kurssien avulla. Myös esimerkiksi psykologiaa tai muita Tampereen yliopistosta löytyviä kursseja voi sisällyttää vapaavalintaisiin opintoihin ja poikkitieteelliset opinnot sopivatkin hyvin tuotantotalouden laajaan opintokirjoon. Tuotantotaloudessa onkin ehkä parasta se, että omasta opintosuunnitelmastaan pystyy muovaamaan todella oman näköisen ja itseään kiinnostavan suurella kurssi valikoimalla ja valinnaisilla opinnoilla.
Tämä englanninkielinen ohjelma sisältää kaksi eri alaa: natural sciences and mathematics (luonnontieteet ja matematiikka) ja computing and electrical engineering (tieto- ja sähkötekniikan yhdistelmä). Näistä voi valita sitten kumpi kiinnostaa eniten! Kuten muillakin aloilla, myös science and engineering perusopintoihin kuuluu matikan, fysiikan ja kemian kursseja, joiden jälkeen lähdetään lukemaan valitsemaansa pääainetta.
Opetus tapahtuu suurimmaksi osaksi pienryhmissä ja koska ohjelma on kansainvälinen, opiskelijakaverit saattavat olla mistä päin maailmaa! Osa opintojaksoista on aivan samoja, mutta vaan englanninkielisiä versioita teknis-luonnontieteellisen, sähkö- ja tietotekniikan opintojaksoista.
Tämä englanninkielinen kestävän kaupunkikehityksen ohjelma yhdistää tekniikan, yhteiskuntatutkimuksen ja hallintotieteiden linjat. Tekniikan puolen perusopinnot kattavat insinööritutkinnon peruskurssit kuten matikan, fysiikan ja kemian. Kestävään kaupunkikehitykseen perehdytään tarkemmin yhteisillä kursseilla, jotka käsittää laajalti aiheita kaupunkien taloudellisesta uudistamisesta, kaupunkirakentamisen politiikasta ja organisaatioista liikennesysteemeihin ja vesitalouteen.
Ensimmäinen vuosi painottuu yhteisiin opintoihin kuten tietotekniikkaan, mallinnustyökalujen käyttöön ja kaupunkisuunnittelun sekä kestävän kehityksen perusteisiin. Kursseilla toimitaan usein ryhmissä, jolloin saadaan oppilaita jokaiselta kolmelta linjalta työskentelemään yhdessä.
Ekana vuonna opiskellaan hyvä pohja matematiikasta, fysiikasta ja kemiasta. Seuraavina vuosina syvennytään omaan pääaineeseen.
Energia- ja prosessitekniikassa keskitytään kysymyksiin, miten voimalaitos toimii ja millaista prosessiteollisuutta Suomessa on.
Bio- ja ympäristötekniikan pääaineessa valitaan joko bio tai ymppi, näillä on osittain samat opinnot, mutta kursseissa on myös eroa jo kandivaiheessa. Ympin kurssien aiheet ovat pääsääntöisesti laajempia kokonaisuuksia, kun taas biolla päästään todella syvälle tietyssä aiheessa. Kemiaa pääaineena lukevat pääsevät opiskelemaan kemiaa monesta näkökulmasta.
Opinnoissa oppii käyttämään Exceliä, koska moni harjoitustyö tehdään sillä. Luennoilla käydään teorian lisäksi myös alan ajankohtaisia asioita, joten jo opiskelijana on mahdollisuus pysyä alan aallonharjalla.
Teoriapainotteisten kurssien lisäksi Bio- ja ympäristötekniikassa sekä kemiassa pääsee tutustumaan kemian laboratoriotyöskentelyyn, ja esimerkiksi monet eri pipetointitavat tulevat hyvin tutuiksi.