Kesäisin monet opiskelijat siirtyvät opinnoista kokeilemaan miltä työt tuntuvat. Tässä postauksessa kolme eri tekniikan alan opiskelijaa kertovat viime kesän kesätyökokemuksistaan niin tuotannossa kuin toimistohommissakin. 

Kuka olet, mitä opiskelet ja missä olit töissä? 

Elli: Oon Elli, opiskelen viidettä vuotta tietojohtamista ja olin kesätöissä Metso Outotecillä. Jatkoin kesän jälkeen samassa pestissä osa-aikaisena eli teen noin kaksi päivää viikosta töitä.

Katsu: Moro, mä oon Katsu, viidennen vuoden konetekniikan opiskelija ja olin viime kesän töissä Valmet Technologiesilla työnjohdon hommissa puristinhuopa puolella. Lisäksi jatkoin tarvittaessa henkilönä, eli saatan tehdä muutaman viikon sieltä täältä vuoden aikana.

Essi: Moi! Oon Essi, viidennen vuoden arkkitehtiopiskelija ja oon ollut kaksi edellistä kesää töissä Rambollilla. Lisäksi oon tehnyt töitä myös opintojen ohella noin kaksi päivää viikossa. 

Mitä sinun työnkuvaasi kuului? 

Elli: Työskentelin Reporting & Analytics Traineena ja mun työnkuvaan kuuluu erilaisten pienempien raporttien tekemistä sekä olemassa olevien isompien raporttien ylläpitoa ja päivittämistä. Excel ja PoweBI tulivat siis kesän aikana erittäin tutuiksi! Lisäksi tein kesällä itsenäisesti yhden isomman selvitysprojektin, jossa verrattiin useasta eri lähteestä löytyvää tietoa toisiinsa. Tavallisesti työpäiväni sisälsivät tämän projektin edistämistä, Exceliin  ja PowerBI:hin perehtymistä, raporttien tekemistä sekä olemassa olevien raporttien toiminnallisuuteen tutustumista yhdessä työkaverini kanssa.

Katsu: Toimin neulaamon kesätyönjohtajana ja työtä tehtiin vuoroviikoin aamuvuorossa ja iltavuorossa sekä iltaviikkojen päätteeksi päivystettiin viikonloppu. Työpäivään kuului hyvin tiivistettynä mm. koneiden hieno kuormitusta, henkilöstön ohjausta ja SAP kirjausten tarkastamista. Aamuvuoroissa joka toinen päivä vedettiin taulupalaveri, jossa käytiin läpi työturvallisuus juttuja ja ajankohtaisia asioita. Neulaamon työnjohtajana pääsin myös tekemään pienimuotoista tuotannonsuunnittelua, sillä työnjohto suunnitteli hahtuva-ajot itse. Työnjohtajan hommassa pääsi myös ratkaisemaan erilaisia ongelmia ja tekemään päätöksiä miten erilaisissa tilanteissa toimitaan. Läheistä yhteistyötä tehtiin naapuriosaston työnjohtajan kanssa. 

Essi: Töissä toimin avustavana suunnittelijana monenlaisissa projekteissa. Oon saanut olla mukana mm. tehdas-, ja asuinrakennusten suunnittelussa. Tehtäviini kuuluu rakennusten mallintaminen ArchiCAD-ohjelmalla sekä erilaisten piirustusten ja kaavioiden laatiminen. Työpäiväni koostuu mallintamisen lisäksi myös palavereista projektitiimin ja/tai muiden alojen suunnittelijoiden kanssa sekä tietysti muutamasta isosta kupista kahvia!

Mikä oli parasta työssäsi? 

Elli: Parasta kesäduunissa oli se, että omat taitoni Excelin ja PowerBIn osalta kehittyivät reilusti. Niiden käyttöä ei koulussa juuri käydä, mutta datan analysoinnissa ja visualisoinnissa ne ovat perustyökaluja. Lisäksi tykkäsin paljon siitä, että teimme työkaverini kanssa työtehtäviä paljon yhdessä ja apua oli aina saatavilla.

Katsu: Koen, että opin paljon esihenkilönä olemisesta. Tuntui myös hienolle saada vastuuta ja luottoa ja huomata, että kyllä minä pystyn tähän 😊 Myös työporukka oli mahtava, jonka ansiosta töihin oli aina kiva mennä!

Essi: Rambollilla on ollut kiva olla kesätöissä, sillä isossa talossa on loputtomasti mahdollisuuksia ja omia vahvuuksia sekä mielenkiinnon kohteita pääsee hyödyntämään työssä. Rambollilla oon oppinut todella paljon mallintamisesta ja rakennushankkeiden kulusta. Oppimisen takana on se, että työntekijöihin luotetaan ja vastuuta uskalletaan antaa.

Olivatko työt oman alan hommia ja oliko opinnoistasi jotain hyötyä työssäsi?  

Elli: Opintoihini sisältyy niin tiedon hallintaa kuin analytiikkaa ja töissä pääsin liittämään koulussa opittua asiaa käytäntöön etenkin sen analytiikan osalta. Uskon myös, että opinnoissani tulee olemaan hyötyä siitä, että olen nähnyt miten analytiikkaa ja raportointia käytännössä voidaan toteuttaa ja mitä haasteita se sisältää. 

Katsu: Iso osa jutuista liittyi opintoihini, mutta mikään ei ehkä heijastunut täysin suoraan. Uskon, että tietynlainen ongelmanratkaisukyky ja ajattelutapa ovat kehittyneet opintojen ansiosta, joista oli työssä iso hyöty! Sanoisin myös, että työstä oli myös opintojen kannalta hyötyä, kun pääsi käytännössä näkemään kuinka tuotanto toimii ja olemaan itse vaikuttava tekijä siinä.

Essi: Opinnoistani ja aiemmasta työkokemuksestani on ollut toki hyötyä nykyisessä työssäni. Koulussa ei kuitenkaan opeteta yhtä käytännönläheisesti mallintamista, projektin etenemistä tai asiakkaiden kanssa toimimista, joten oikean kosketuksen arkkitehdin työn luonteeseen saa vasta työelämässä. Rambollilta saaduista mallinnustaidoista on puolestaan ollut todella paljon hyötyä kouluprojekteissa.

Vinkkejä tai fiiliksiä?

Elli: Itselleni tämä oli ensimmäinen opintoihini liittyvä kesätyöpaikka neljän opiskeluvuoden jälkeen. Oma polkuni sisältää yliopiston ajalta mm kesäopintoja, porrassiivoojana työskentelemistä ja osa-aikaisena harjoittelijana täysin omiin opintoihini liittymättömiä työtehtäviä. Joskus ”oman alan hommiin” pääsemisessä voi kestää vähän kauemmin, mutta liikaa ei kannata stressata!

Katsu: Toimin kesän 2020 Valmet Fabricsilla tuotannon haalarihommissa neulaamossa.Täksi kesäksi sain samasta firmasta paikan työnjohtoharjoittelijana samalla osastolla. Vaikein osuus onkin usein saada se ensimmäinen työpaikka jostakin teknologiafirmasta. Tämän jälkeen homma kuitenkin helpottuu, kun jalka on niin sanotusti oven välissä. Kannustankin kaikkia hakemaan matalalla kynnyksellä myös tuotannon työtehtäviin, sillä ne saattavat tulevaisuudessa poikia samasta firmasta myös parempia hommia.

Essi: Arkkitehdin työ voi olla monenlaista. Monesti arkkitehtitoimistot ovat melko pieniä henkilömäärältään, ja siksi Ramboll poikkeaa tyypillisestä arkkitehtitoimistosta paljonkin. Mä oon tykänny siitä, että saman katon alla toimii monen eri alan osaajia ja voidaan yhdessä keksiä ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden luomiseksi!

Iso kiitos kaikille vastanneille!

– Elli, Katsu ja Essi