Rakennustekniikalla on pitkät juuret Tampereen Yliopiston Hervannan kampuksen historiassa, sillä se on yksi vanhimmista killoista. Tänä vuonna kilta täytti jo 52 vuotta! Millaista sitten on opiskella tällaisella alalla? Tekniikan Kutsun toimitus kävi haastattelemassa Ida-Maariaa eli Iidua rakennustekniikan opinnoista.

Kerro hieman itsestäsi?

Nimi on tosiaan Iidu ja opiskelen rakennustekniikkaa nyt kolmatta vuotta. Tällä hetkellä teen kandidaatintyötä A-insinööreille. Alun perin olen kotoisin Oulusta, jossa kävin Madetojan musiikkilukion. Päädyin Tampereelle opiskelemaan iskän suosituksesta. Hänen mukaansa Tampere on paras paikka opiskella rakennustekniikkaa ja voin kyllä todeta saman: itse opiskelu on ollut mielekästä ja Tampere opiskelijakaupunkina on kyllä mahtava.

Rakennustekniikkaa ei kannata pelätä vaan lähteä rohkeasti kokeilemaan, jos yhtään kiinnostaa! Kerran vuodessa järjestetään Suomen Rakennusteekkaripäivät, jolloin pääsee tutustumaan myös muiden kaupunkien rakennustekniikan opiskelijoihin.

Oliko sulla jotain ennakkoluuloja rakennustekniikan opiskelusta?

Ei oikeastaan ollut mitään ennakkoluuloja. Uusi kaupunki ja uusi yliopisto jännittivät sen verran paljon, minkä takia ei osannut keskittymään muuhun. En ole myöskään kuullut, että muilla olisi ollut jotain suurempia ennakkoluuloja. 

Millaista itse opiskelu on ollut?

Rakennustekniikan opiskelu johtaa siis diplomi-insinöörin tutkintoon. Tärkeänä osana opintoja on perusymmärrys luonnontieteistä, kuten matematiikasta sekä fysiikasta. Opintojen alussa käydäänkin paljon matematiikan ja fysiikan kursseja, jotta jokaisella on perusedellytykset jatkaa rakennustekniikan opintoja. Iidu vakuuttelee, ettei nämä peruskurssit ole mitenkään ylitsepääsemättömiä ja niistä selviää kyllä kunnialla. 

Johtuen pakollisista matematiikan ja fysiikan kursseista, ensimmäisen vuoden aikana ei pääse vielä kunnolla rakennustekniikan saloihin. Toisena vuotena opiskellaan rakennustekniikkaa lähinnä teoriassa, eikä käytännön opiskelua juurikaan ole. Toki erilaiset suunnitteluohjelmat, kuten esimerkiksi CAD ja Tekla tulevat jo ensimmäisten vuosien aikana tutuiksi. Niiden pyörittämistä jatketaan sitten työelämässä, joten on hyvä tutustua niihin jo heti opintojen alussa. 

Excujen eli opintomatkojen avulla pääsee kurkistamaan, millaista on työskennellä eri rakennustekniikan firmoissa. Excuja järjestetään noin neljä kertaa vuodessa ja joka kerta pyritään käymään myös työmaalla tai suunnittelutoimistossa vierailulla.

Mikä on ollut parasta opiskelussa?

On ollut hienoa huomata, kuinka koko ajan oppii lisää ja alkaa ymmärtämään miksi työmaalla jokin asia tehtiin juuri tällä tavalla. Lisäksi Tampereen yliopiston rakennustekniikan killan eli TARAKIn ja harrastusten kautta on saanut paljon uusia kavereita. Uudet opiskelijat otetiin avosylin vastaan ja olo oli heti tervetullut. Yhteishenki on todellakin loistava rakennustekniikan opiskelijoiden parissa ja apua saa varmasti opintoihin, jos jokin asia ei aukea.

Jos rakennustekniikka kiinnostaa ja haluat seurata raksateekkareiden opiskelijaelämää, kannattaa pistää seurantaan Instagramissa @tarakiofficial.