Kun on opiskellut lukiossa pitkää matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa, pari kurssia biologiaa ja tietysti kaiken muun pakollisen, näyttää yliopiston lukujärjestys ihanan tyhjältä. Perinteiset aamukahdeksasta iltaneljään päivät näyttävät jääneen historiaan. Yliopistossa on varmaan ihanan rentoa. Kyllä, mielestäni yliopistossa opiskelu on paljon rennompaa, mutta se ei tarkoita että hommaa olisi yhtään vähemmän. Rentous tulee mielestäni siitä, että saa itse suunnitella vapaammin mitä tekee ja milloin. Tällä  akateemisella vapaudella on kuitenkin vastapuolena vastuu.

Vertailussa yliopiston ja lukion lukujärjestykset. Kuvat: Iiris Hyttinen

 

Yliopistossa eri kurssit eroavat toisistaan toteutukseltaan melko paljonkin. Peruskursseilla, kuten matematiikassa, kemiassa ja fysiikassa tyypillistä on, että viikossa on muutama luento ja yhdet laskuharjoitukset. Laskuharjoituksissa on yleensä kuudesta kymmeneen tehtävää edellisen viikon luentojen asioista. Itse tilaisuudessa lasketaan ja käydään tehtäviä läpi. Joillain kursseilla taas tehdään enemmän oppimispäiväkirjoja ja ryhmätöitä. Osalle kursseista suoritetaan taas mittauksia aiheesta ja yleensä tehdyistä mittauksista kirjoitetaan raportti. Opiskelu on siis hyvin monipuolista verrattuna lukion oppitunneilla istumiseen. Olen viidennen vuoden opiskelija teknis-luonnontieteellisellä opintosuunnalla ja esittelen alla oman viikkoni tältä syksyltä. Useat käymistäni kursseista ovat sellaisia, että ne voi suorittaa melkein minä opiskeluvuonna tahansa.

Viikkoni alkoi maanantaina klo 8 kemian laboratoriotyöllä. Kyseisellä kurssilla oli aiemmin opeteltu massaspektrometrin toimintaa ja tulosten käsittelyä ja nyt pääsimme käyttämään kyseistä laitetta ja mittaamaan asioita ihan itse. Laboratorio-osuus päättyi klo 12, jonka jälkeen kävin koululla syömässä ja lähdin kiltani Hiukkasen järjestämään lajikokeiluun, jossa pääsi pelaamaan padelia. Olin kotona hieman ennen neljää ja ehdin tehdä pakolliset esitehtävät Signaalit ja mittaaminen -kurssin seuraavan päivän mittauksia varten. Illalla kävin vielä tunnin mittaisessa kerhon kokouksessa klo 18 ja sen jälkeen kudoin villasukkia loppuillan.

 

Moniin kursseihin kuuluu käytännössä tekeminen, jos se vain suinkin on mahdollista. Hyvin monella kemian kurssilla pääsee laboratorioon tekemään. Massaspektrometrian labrassa oltiin pienessä ryhmässä ja opeteltiin mittaamaan laitteella ja analysoimaan saatuja tuloksia. Yksi mitattu aine oli ampiaisen myrkky. Ryhmän piti tulosten perusteella tunnistaa, oliko mitattu näyte tosiaankin sitä mitä piti.

 

Tiistaina kalenterissa oli vain kaksi kouluhommaa ja tietysti ne osuivat päällekkäin. Onneksi Organic Chemistryn luento tallennettiin, joten ehdin katsoa sen myöhemmin viikolla. Aamupäivän istuin koulun tietokoneluokassa ja kirjoitin kandidaatintyötäni. Tämän jälkeen menin tekemään mittauksen ryhmätyönä Signaalit ja Mittaaminen -kurssille. Mittauksessa luotiin erilaisia kytkentöjä, joista mitattiin signaaleita ja luotiin suodin, jolla signaaleista voitiin poistaa matalia taajuuksia. Työstä piti palauttaa selostus, joten jaoimme kolmen ryhmäläiseni kanssa, kuka on vastuussa mistäkin osasta selostusta. Selostuksen palautus olisi seuraavan viikon maanantaina. Illalla kävin kaverin kanssa kävelyllä.

Keskiviikkona kalenterissani ei ollut yhtään pakollisia koulujuttuja. Katsoin Riskienhallinta -kurssin luentotallenteen, jolla käsiteltiin riskin suuruuden määrittämistä. Tämän jälkeen kirjoitin hieman omaa osuuttani kurssin harjoitustyöhön. Työssä tutkitaan itse valitun yrityksen riskejä ja niiden suuruksia ja mietitään, mitkä pitää hoitaa kuntoon ja miksi. Kävin keskellä päivää pelaamassa sulkapalloa kämppikseni kanssa ja se kannatti. Mieli virkistyi ja jaksoin vielä illalla katsoa edellisen päivän luennon tallenteen, joka oli päällekkäin mittauksen kanssa. Loppuillasta kävin pelaamassa sählyä ja kävin saunassa.

 

Opiskelujen ohella ehtii harrastaa. Liikunta virkistää kivasta ja sen jälkeen jaksaa taas paremmin tehdä hommia. Opiskeleminen on pitkälti koneen ääressä istumista, joten urheilu tekee hyvää! Tampereen yliopiston urheilumahdollisuudet niin harrastajalle kuin höntsäilijälle ovat  todella hyvät!

 

Torstaina minulla oli töitä klo 9.45-11.00. Kävin sijaistamassa lukiossa yhden tunnin kemiaa. Heräsin aamulla aikaisin ja katsoin läpi opetusmateriaalit. Oppitunnin aihe oli reaktioyhtälöt kemian kolmoskurssille. Oli oikein mukavaa. Tämän jälkeen menin kotiin syömään ja sen jälkeen kaverini luo tekemään orgaanisen kemian tehtäviä seuraavan päivän laskuharjoitustuokioita varten. Saimme tehtyä kuusi tehtävää kahdeksasta. Illalla kotona opiskelin vielä IR-spektrien tulkitsemista seuraavalla viikolla olevaa tenttiä, eli koetta, varten. Suljin läppärini seiskalta ja loppuilta meni neuloessa ja äänikirjaa kuunnellessa.

Perjantaina heräsin aamulla ajoissa ja pakkasin tavarat viikonloppua varten, sillä olin lähdössä junalla käymään mummolassani pitkästä aikaa. Menin orgaanisen kemian laskuharjoituksiin klo 10-12 ja sain selville miten kaksi puuttuvaa tehtävää olisi pitänyt tehdä ja korjasin muutaman virheen tehdyistä tehtävistä. Kävin kotona syömässä, otin tavarani ja lähdin junalla Pieksämäkeä kohti, josta matka jatkui vielä Pohjois-Karjalaan. Ehdin junassa katsoa yhden luennon riskienhallinnasta ja kirjoittaa oman osuuteni Signaalit ja mittaaminen -kurssin selostukseen. Viikonloppuna en tehnyt enää yhtään kouluhommia, vaan ohjelmassa oli retkeilyä, hyvää ruokaa sekä saunaa ja paljuilua.

 

Nokipannukaffet laavulla kruunaavat metsäretken. Vaikka yliopistossa onkin paljon tekemistä ja haastavat opinnot, on muistettava ottaa omaa aikaa ja unohdettava hetkeksi kouluhommat.

 

Viikkoni oli todella mukava ja monipuolinen. Viikot ovat usein erilaisia keskenään ja oma aikatauluttaminen ja deadlinejen seuraaminen on tärkeää. Itse tykkään tehdä koulujutut aamupainotteisesti klo 9-18 välillä, mutta jos itselle on luontevampaa työskennellä klo 12-21, niin se onnistuu. Vastuu opinnoista on itsellä, joten suunnittelua ja priorisointia tulee harjoiteltua. Välillä tehtävää on enemmän ja välillä vähemmän. Tekemistä olisi niin paljon kuin vain jaksaisi tehdä, mutta aikaa on jäätävä muuhunkin kuin opiskeluun! Kaverit ja harrastaminen ovat äärettömän tärkeitä oman jaksamisen kannalta. Vaikka opiskelu onkin erilaista ja haastavampaa kuin lukiossa, ei sitä kannata etukäteen pelätä tai jännittää. Opiskelunkin oppii!

-Iiris