”TARAKIn hallitushaku vuodelle 2020 on nyt auki” muistan lukeneeni ensimmäisenä opiskelusyksynäni ensimmäisen vuoden raksaopiskelijoiden ryhmästä. Pieni kiinnostuksen liekki sisälläni syttyi, mahtaisikohan minusta olla tuohon? Ensimmäinen syksy oli ollut monin verroin mahtavampi kuin olin etukäteen osannut haaveilla ja huomasin olevani kiinnostunut kaikesta siitä, mitä kampuksellamme voisi opiskeluiden lisäksi tehdä.
Ainejärjestöt ovat tietyn alan tai opintosuunnan opiskelijoiden järjestöjä, jotka ajavat jäsentensä etuja ja järjestävät opiskelijoille monipuolisia tapahtumia. Lisäksi ainejärjestöt hoitavat oman alansa tuutorointia yhteistyössä yliopiston ja ylioppilaskunnan kanssa. Hervannan kampuksella tekniikan alan ainejärjestöistä käytetään yleisesti nimitystä kilta.
Hain oman kiltani, Tampereen Rakentajakillan, hallitukseen ja minut valittiin fuksivastaavaksi, huolehtimaan seuraavan syksyn uusien opiskelijoiden integroinnista yliopistoyhteisöön. Pian huomasinkin nauttivani siitä, miten sain unohtaa opiskelut pieneksi hetkeksi suunnitellessani seuraavaa tapahtumaa tai istuessani killan hallituksen kokouksessa. Seuraavana syksynä uusien raksaopiskelijoiden saapuessa kampukselle huomasin jännittäväni vielä omien opiskelujeni alkua enemmän. Jännitys kuitenkin vaihtui leveään hymyyn nähdessäni myös uusien opiskelijoiden pikkuhiljaa löytävän omat ystävänsä sekä oman paikkansa kampuksilla ja tapahtumissa.
Opiskelujeni alussa suurimman yllätyksen toivatkin nimenomaan monipuolisten opiskelijatapahtumien sekä -järjestöjen määrä. Jokaisen alan oman ainejärjestön tai killan lisäksi esimerkiksi Hervannan kampukselta löytyy harrastejärjestöjä niin liikunnan, musiikin kuin teatterinkin ystäville. Ainejärjestöt ja killat järjestävät oman alan opiskelijoilleen tapahtumia aivan ensimmäisestä päivästä alkaen ja tapahtumat voivat olla usein kaikkea rennosta leffaillasta aina ulkomaan opintomatkaan asti. Huomionarvoista kuitenkin on, että näiden tapahtumien takana ovat opiskelijat itse. Järjestöjen toimintaan pääsee usein mukaan ilman aiempaa kokemusta järjestöissä toimimisesta. Pakollisten yhdistyksen toimintaa ohjaavien asioiden ohella oman järjestön toimintaa ja tapahtumia pääsee myöskin muokkaamaan sekä toteuttamaan omia ideoitaan.
Etenkin uudelle paikkakunnalle muuttaessani omana pelkonani oli rakkaan harrastukseni ratsastuksen unohtuminen taka-alalle. Löysin kuitenkin jo ensimmäisen vuoteni aikana opiskelijajärjestön, jonka kautta olen päässyt tutustumaan Tampereen eri talleihin eikä ratsastusharrastukseni näin ollen pudonnutkaan elämästäni täysin. Samanlaisia eri harrastuksia tukevia järjestöjä löytyy kampuksilta lukemattomia ja esimerkiksi Tampereen ylioppilaskunta TREYn sivuilta pystyy selaamaan ylioppilaskunnan piiriin kuuluvia järjestöjä.
Erilaisten järjestöjen toimintaan mukaan lähteminen ei ole myöskään koskaan liian myöhäistä ja järjestöjen sisältä löytyy sisällöltään hyvinkin erilaisia pestejä, jotka kuormittavat tekijöitään hyvin erilaisia määriä. Opiskelijajärjestöjen parhaita puolia on myös se, ettei jokaisen opiskelijan tarvitse osallistua tapahtumien järjestämiseen ja järjestöjen toiminnan kehittämiseen, vaan jokaiselle löytyy oma paikkansa, oli se sitten toiminnan suunnittelun ytimessä kokouksissa tai osallistujana tapahtumissa.
– Laura