Tuotantotalouden opinnoista valmistuu Tampereella diplomi-insinöörejä, jotka hallitsevat niin tekniikan kuin taloudenkin. Heillä on ainutlaatuinen kyky ymmärtää, johtaa ja kehittää erilaisia organisaatioita. Tekniikan Kutsu haastatteli Elinaa, joka uskoo tuotantotalouden opintojensa mahdollistavan uran merkityksellisten asioiden parissa.

“En lukiossa tiennyt, että tuotantotalous olisi mun juttu, mutta nyt en vaihtaisi alaa mistään hinnasta”, Elina toteaa. Tampereella lukion käynyt Elina, 25, haaveili kauppiksesta eikä kokenut että tekniikka olisi hänen juttunsa. “Meillä oli lukiossa tutustumiskäynti teknilliseen yliopistoon. Käytiin labroissa eikä se niin uponnut. Ehkä näin tekniikan alan tutkijoiden juttuna ja ajattelin, että kauppiksen kautta pääsee töihin yritysmaailmaan.”

Tuotantotalous, tuttavallisemmin tuta, löytyikin lopulta osittain vahingossa. Lukiossa Elina huomasi pärjäävänsä hyvin fysiikan ja matikan kursseilla, ja pääsykoekevään koittaessa hän oli oivaltanut, että DI:n papereilla voisi erottua työelämässä positiivisesti. “Hain lopulta sekä kauppikseen että Tampereen tutalle. Luin kauppiksen pääsykoekirjoja ja tein matikan ja fysiikan laskuja ja koin niiden tasapainottavan toisiaan tosi hyvin. Siinä vaiheessa mulle kirkastui, että tuta voisi olla mun juttu.”

Paikka Tampereen tuotantotaloudessa jäi aluksi täpärästi saamatta, mutta Elina pääsi Lappeenrantaan saman alan pariin. “Tiesin jo silloin, että ensi kerralla pääsisin Tampereelle”, hän sanoo – ja se osoittautui todeksi, sillä keväällä 2014 ovet Tampereen tuotantotalouden opintoihin avautuivat. 

Kuten jokaisen fuksin, myös Elinan fuksivuoden kruunasi Tammerkosken kuohut ja teekkarikaste.

Monipuolisia tekniikan ja talouden opintoja

Kuten muillakin tekniikan aloilla, tutalla ensimmäiseen vuoteen kuuluu matikkaa, fysiikkaa sekä vähän kemiaa tuotantotalouden johdanto- ja peruskurssien ohella. “Se kehittää matemaattista ajattelua”, toteaa Elina ja huomauttaa, että vahvasta matemaattisesta pohjasta on hyötyä paitsi teknisen sivuaineen kanssa, myös työelämässä erottumisen kannalta. Tuotantotaloudesta valmistuville ominaista onkin kyky hyödyntää matemaattis-luonnontieteellistä ajattelutapaa esimerkiksi yritystoiminnan ongelmanratkaisussa.

Tuotantotalouden kandidaattivaiheen opinnoissa tutustutaan yrityksen toiminnan suunnittelun, ohjauksen ja seurannan menetelmiin. Kurssien teemat pyörivät esimerkiksi talouden, johtamisen, projektinhallinnan, tuotannon hallinnan ja toimitusketjujen ympärillä. Diplomivaiheessa taas voi syventyä talouden ja liiketoiminnan hallintaan, myyntiin ja hankintaan kansainvälisessä toimintaympäristössä, tuotannon ja toimitusketjun hallintaan tai teknologia- ja projektiliiketoimintaan

Opintoja on mahdollista suunnata omien kiinnostuksen kohteiden mukaan. Elina valitsi diplomivaiheessa teknologia- ja projektiliiketoiminnan, sillä häntä kiinnostivat projektit ja uudet teknologiat. Hän sai opintokokonaisuuteen sisällytettyä joustavasti sekä vaihto-opiskelijana Britanniassa käymiään kursseja että erityisen innovaatiokurssin, jolla ratkottiin vaateteollisuuden saastuttavuuteen liittyviä haasteita.

Osana Elinan käymää innovaatiokurssia yliopisto tarjosi opintomatkan CERNiin, Sveitsiin. Kuvassa innokas teekkari CMS-hiukkasilmaisimen vieressä.

Opiskelu tutalla on monipuolista ja yhteisöllistä. “Tuotantotalouden opintoihin kuuluu paljon harjoitustöitä, joita tehdään usein ryhmätöinä. Esimerkiksi projektinhallinnan kurssilla tehtiin oikea projektisuunnitelma talonrakennusprojektiin ja laadunhallintakurssilla analysoitiin dataa ja arvioitiin sen pohjalta, onko kyseessä oleva tuotantoprosessi tasapainossa”, Elina kertoo. Mielenkiintoa ja konkretiaa kursseille tuovat myös vierailijaluennoitsijat ja erilaiset case-tehtävät, joissa ratkotaan yritysten oikeita ongelmia.

Tampereella kaikki tutalaiset opiskelevat teknisen sivuaineen. Elina on valinnut kymmenien eri vaihtoehtojen valikoimasta kone- ja ohjelmistotekniikan sivuaineet. “Konetekniikasta on yllättävissä paikoissa hyötyä, kun ymmärtää esimerkiksi statiikkaa tai hydrauliikkaa tai osaa lukea CAD-piirrustuksia.” Ohjelmistotekniikka taas on yllättänyt monipuolisuudellaan: “Pelkäsin, etten osaisi koodata, mutta koodikurssit ovatkin palkitsevia ja niihin on aina tukea saatavilla. Ohjelmistotekniikan sivuaineeseen kuuluu myös paljon muuta kuin koodaamista, ja siitä on varmasti iloa, mitä ikinä työelämässä tekeekään.”

“Ympärillä on tosi samanhenkisiä ihmisiä” – tamperelainen teekkarielämä on vertaansa vailla

Elina lähti heti fuksivuonna mukaan tuotantotalouden opiskelijoiden killan Indecsin toimintaan. Indecs on aktiivinen kilta, joka tukee tutalaisia opinnoissa ja järjestää paljon erilaisia tapahtumia. Elina nostaa esille myös killan tekemän yritysyhteistyön ja excursiot, jotka toisinaan ovat vieneet jopa reissuille ympäri Eurooppaa. “Suomessa kilta järjestää yritysvierailuja yrityksiin, jotka oikeasti haluavat palkata tutalaisia. On tosi siistiä, miten paljon tietoa erilaisista uravaihtoehdoista saa jo opiskelujen aikana.”

Myös killan kautta löytynyt yhteisö on tärkeä juttu: “Kun tulin tänne opiskelemaan, tajusin, että ympärillä on tosi samanhenkisiä ihmisiä,” Elina muistelee. Teekkarielämästä onkin kertynyt valtavasti hyviä muistoja.

Akateemiset pöytäjuhlat eli sitsit tulevat tutuksi teekkarielämässä. Juhlallisimpia sitsejä vietetään kiltojen ja muiden tahojen vuosijuhlilla. Kuva: Matti Riihimäki/TT-kamerat

“Toisinaan on tehty harkkatöitä aamuyöhön asti, välillä matkustettu bussilla Espanjan ja Ranskan rajamailla ja laulettu suomi-iskelmää. Olen ihan varma, että yliopistosta olen saanut ystäviä, jotka tulevat pysymään elämässä.”

Työelämässä valinnanvaraa

Tuotantotalouden diplomi-insinöörit työllistyvät erinomaisella prosentilla, ja mainio työtilanne näkyy myös opintojen aikana. Elina pääsi oman alan kesätöihin jo toisen vuoden opintojen jälkeen. Tuotantotalous avaa ovia lähes alalle kuin alalle, sillä tutalaisia tarvitaan kaikkialla. “Kesätöitä hakiessa huomasin, että voin hakea mille vain toimialalle omien kiinnostuksen kohteiden mukaan.” 

Elina onkin ehtinyt olla kesätöissä monella eri toimialalla paperiteollisuudesta konepajateollisuuteen ja kuluttajatuotteiden valmistuksesta lääketeollisuuteen. Kesätyöt ovat vieneet paitsi kiinnostavien tehtävien pariin, myös mahtaviin työyhteisöihin. “Parhaassa kesätyöpaikassa kiinnitettiin paljon huomiota työhyvinvointiin ja johtamiseen. Työpaikka tuki työntekijöiden kehitystä, ja siellä sai olla tasan oma itsensä.” 

Kesätyöt antavat loistavan pohjan miettiä, mitä oikeasti haluaisi tehdä isona – tutalaisella kun valinnanvaraa riittää. Elina kertoo haluavansa tulevaisuudessa työskennellä omien arvojensa mukaisissa tehtävissä. “Haluan tehdä merkityksellistä työtä ja oikeasti seistä sen takana, mitä yritys tekee.” 

“Tutalaisia yhdistää halu kehittää toimintaa ja tehdä asioita entistä paremmin. Jos tämä halu suunnataan oikein, voi syntyä jotain tosi arvokasta”, Elina kiteyttää.

Jos kiinnostuit, lue lisää tuotantotalouden opinnoista Tampereen yliopiston nettisivuilla ja seuraa Tampereen tutalaisten opiskelijaelämää Instagramissa @indecsry!

 

– Paula

Bannerikuva: TT-kamerat