Pelkkää koodausta, matikkaa ja hankalia algoritmeja? No ei todellakaan!  Tietotekniikka on monipuolinen tieteenala, joka mahdollistaa vaihtelevia urapolkuja eri teollisuuden aloilla! Kiinnostaisiko tehtävät esimerkiksi luomassa tulevaisuuden ohjelmistoja, konenäön parissa paperitehtaalla, prosessien optimointi algoritmien avulla tai ihmisten auttaminen lääketieteellisen robotiikan parissa? 

Tietotekniikan opinnot alkavat kaikille yhteisillä opintojaksoilla, joiden aikana käydään kaikille tekniikan aloille pakolliset matikat,  fysiikat ja kielten kurssit, ohjelmoinnin perusteet, sekä tutustutaan signaalinkäsittelyyn, tietoliikennetekniikkaan sekä sulautettuihin järjestelmiin. Kurssit siis todella aloitetaan ihan perusteista, eikä kenenkään oleteta osaavan esimerkiksi koodata ennen kouluun tuloa. Oppimassa täällä ollaan!

Noora opiskelee neljättä ja Sandra viidettä vuotta tietotekniikkaa.

Perusopintojen jälkeen valitaan kandidaatin tutkinnon eli ensimmäisen kolmen vuoden opintojen pääaine oman opintosuunnan alta. Tietotekniikassa vaihtoehdot ovat ohjelmistotekniikka,  elektroniikka ja sulautetut järjestelmät, signaalinkäsittely ja koneoppiminen sekä tietoliikennetekniikka.  Kolme viimeisintä ovat yhteisiä pääaineita sähkötekniikan opiskelijoiden kanssa. Sivuainevalinta on Tampereen Yliopiston tekniikan aloilla vapaa eli sivuaine voi olla tietotekniikan lisäksi mitä vain kemiasta  konetekniikkaan tai teollisuustaloudesta biotekniikkaan! 

Kandidaatin tutkinnon jälkeen jatkuvat opinnot vielä kahden vuoden ajan diplomivaiheessa,  josta valmistutaan diplomi-insinööriksi. Diplomivaiheessa pääainevalinta tehdään jälleen oman alan valikoimasta ja sitä täydentää vapaasti valittu sivuaine. Pääainekokonaisuus voi olla mm. robotiikkaa, ohjelmistotuotantoa, koneen ja ihmisen yhteistyötä (käyttäjäkokemusta), koneoppimista, sulautettuja järjestelmiä, tietoverkkoja tai tietoturvaa! 

Nooran pääaine on signaalinkäsittely ja koneoppiminen, Sandralla pääaine puolestaan on ohjelmistotuotanto.

Paljon vaikeasti ymmärrettäviä sanoja ja pääaineita. Mitä ne sitten oikeasti ovat? Ohjelmistotekniikka pohtii toteutettavien ohjelmien rakennetta, käytettävyyttä ja käytännön toteutusta. Se pohtii millaisia ohjelmistoja kannattaa tehdä ratkaisemaan kutakin ongelmaa.  Koneoppiminen tutkii algoritmeja, joiden avulla kone voi oppia toistamaan haluttua käytöstä ja ratkaisemaan itsenäisesti yksinkertaisia ongelmia. Sulautetut järjestelmät tarkoittavat tietokoneen fyysistä toteutusta ja tietoverkoissa opitaan, kuinka tieto siirtyy langattomasti ja langallisesti, esimerkiksi Wi-Fin tai Bluetoothin välityksellä. Robotiikassa päästään rakentamaan ja ohjelmoimaan erilaisia robotteja ja käyttäjäkokemuksessa pohditaan, kuinka nettisivuista ja muista ohjelmistoista saadaan mahdollisimman helposti käytettäviä ja tyylikkään näköisiä!

Todella vaihtelevia aiheita siis, mikä osaltaan kertoo tietotekniikan antamista mahdollisuuksista! Lisäksi omaa osaamista on helppo täydentää sivuainevalinnalla. 

Opiskelu koostuu perinteisen luentojen ja harjoitusten lisäksi harjoitustöistä, jossa pääsee oikeasti testaamaan opittuja taitoja käytännössä! Harjoitustöissä on mm. päästy testaamaan tietoturvakurssilla  sähköpostin lähetystä toisen nimissä, ohjelmoitu Pacman peliä pelaava algoritmi (kuva alla), tehty robotti lajittelemaan hammastahnoja merkin mukaan konenäön avulla ja rakennettu toimiva minitietokone eli piirilevy. Harjoitustyöt tehdään usein ryhmissä, joten haasteita pääsee aina ratkomaan yhdessä ryhmän kanssa. Lisäksi osa harjoitustöistä tehdään yhteistyössä yritysten kanssa, jolloin mukaan saadaan todellinen tosi-elämän kulma! 

Pacman-peliä pelaava algoritmi.

Tietotekniikan urapoluista koodaajan arki on varmasti tunnetuin, mutta sekin on varmasti ensimmäistä ajatusta laajempi. Koodaustaitoja voi käyttää nettisivujen lisäksi esimerkiksi terveysteknologiaan, kuten  epilepsiakohtausten tunnistamiseen yhdessä konenäön kanssa, älykellon toimintaan, tai raskaan teollisuuden parissa merellä itse seilaavien laivojen ohjaussysteemien rakennukseen tai jopa vesienergian tuotannon optimointiin. Kaikissa näissä pääsee luonnollisesti tutustumaan ohjelmiston lisäksi koko teollisuudenalaan!

Tietotekniikan koulutuksella voi  tehdä ohjelmoinnin lisäsi kuitenkin paljon muutakin! Työmahdollisuuksia on laajasti niin suunnittelun parissa, käyttäjäkokemuksen, kuin internetverkkojen ja tietoturvan parissa. Moni ohjelmisto käsittelee henkilötietoja ja niiden toiminnan turvallisuus on kriittistä, jolloin tietoturva-asiantuntijoilla on tärkeä rooli. Kukapa haluaisi laivan seilaavan vahingossa väärään kohteeseen tai epilepsiakohtauksen jäävän huomiotta tietoturvaongelmien vuoksi?

Jotta opiskelu ei olisi liian vakavaa, erilaisia vapaa-ajan aktiviteetteja tarjoaa tietotekniikan ainejärjestö (eli kilta) Tampereen Tietoteekkarikilta! Kilta järjestää saunailtoja, opintopiirejä, erilaisia yritysvierailuja, sekä yhteisiä urheiluhetkiä! Lisäksi killasta löytyy miltei aina juttuseuraa ja kahvia luentojen välissä. Lisää killan menosta voi käydä katsomassa Instagramissa @tietoteekkarikilta tai killan sivuilla www.tite.fi

 

– Sandra & Noora