Otsikkoa lukiessasi saatat ehkä miettiä, mitä oikein on tietojohtaminen? 

Älä huoli jos se on täysin uusi juttu, niin se oli minullekin vielä muutama vuosi sitten. Mun nimi on Annamari ja opiskelen tietojohtamista Tampereen yliopistossa nyt jo viidettä vuotta. Tällä hetkellä vietän opiskelijavaihtoani Pohjois-Irlannissa ja ajattelin nyt kertoa millaista on tietojohtamisen opiskelu ja miksi siitä kannattaa kiinnostua.

Vaikka tietojohtamisesta ei ehkä nimen puolesta heti tule mieleen tekniikka, kuuluu sen opetus Tampereella teknillisiin koulutusaloihin, tietojohtamisen opiskelu johtaa siis diplomi-insinöörin tutkintoon. Jokainen tietojohtamisen opiskelija lukee samat perustason matikat ja fysiikat kuin muutkin tekniikan opiskelijat. Tietojohtaja eroaa muista tietohallintoon ja tietojärjestelmiin pureutuvalla osaamisellaan. Lyhyesti tietojohtamisen voi tiivistää tarkoittamaan parempaa ymmärrystä ihmisen ja (tieto)tekniikan välillä. 


Vaikka tietojohtaminen erottuu muista teknillisistä opinnoista, myös meidän opinnoissa tekniikka pidetään lähellä. Kuvan asetelma on tietoliikennelabrasta, jossa tutkailtiin ja opiskeltiin bittien vipellystä.

Kuten jo aiemmin mainittu, opiskelu koostuu lähes jokaiselle yliopiston tekniikan opiskelijalle eli teekkarille yhteisistä perusopinnoista (matikka, fysiikka, kemia, ohjelmointi ja kielet). Tämän lisäksi tietojohtaja opiskelee kandidaatin tutkinnossa tietojohtamisen, tuotantotalouden ja tietotekniikan kursseja. Näistä suurin osa löytyy pää- ja sivuaineesta. Tietojohtamisen opiskelijoiden sivuaine on tietotekninen ja sillä varmistetaan, että opiskelija saa tietojohtamisen pääaineelle teknisen parin. Itse opiskelin sivuaineenani tietoliikennetekniikkaa, eli miten vaikkapa puhelimet ja tietokoneet toimivat. Omiin opintoihini on lukeutunut esimerkiksi seuraavan nimisiä kursseja: liiketoiminnan ja tietojärjestelmien yhteensovittaminen, projektinhallinta ja tietoturvallisuuden perusteet.

Juhlavuosiseminaarissa visioitiin tulevaisuutta. Kuva: Elina Suuronen

Työelämässä tietojohtaja toimii yleensä linkkinä teknisten osaajien ja muiden alojen asiantuntijoiden välillä. Tällainen voisi olla esimerkiksi seuraava tilanne: ‘Terveyskeskuksessa otetaan käyttöön uusi sähköinen potilastietojärjestelmä. Tietojohtaja toimii hankkeen projektipäällikkönä. Projektipäällikön tehtävässä tietojohtaja työskentelee sekä järjestelmän kehittäjien että terveyskeskuksen lääkärien kanssa. Tietojohtajan tehtävänä on varmistaa, että kehittäjät valmistavat sellaisen järjestelmän joka sopii lääkärien tarpeisiin.’ Tämä on vain yksi esimerkki monista tilanteista, joissa tietojohtaja voi päästä käyttämään oppimiaan taitoja ja tekemään tekniikasta käyttäjäystävällisempää. Aina löytyy uusia juttuja ratkottavaksi ja siksi ala jaksaa aina vain innostaa enemmän!

Jos sua kiinnostaa miten itse päädyin opiskelemaan tietojohtamista käy lukemassa teekkarilähettiläiden blogiin aikaisemmin kirjoittamani juttu tästä!

Tietojohtajien opiskelijaelämää voit seurata instagramissa @tietojohtajakilta

-Annamari