Ensi viikolla Tampereen yliopistossa alkaa orientaatioviikko, joka meinaa sitä, että monet uudet tekniikan alan opiskelijat saapuvat kampukselle. Tietysti myös muissa yliopistoissa opintojen alku siintää jo lähitulevaisuudessa. Sekä orientaatioviikolla että opintojen alussa tulee paljon uutta tietoa niin itse opiskelusta kuin siihen liittyvästä opiskelijaelämästäkin. Tässä siis Tekniikan Kutsun vinkit uudelle opiskelijalle!
- Opettele opiskelemaan. Mikäli aiemmin asiat ovat sujuneet ilman suuria ponnistuksia, voimme täältä toimituksesta melkein luvata, että asiat tulevat yliopistossa muuttumaan. Kokeile rohkeasti erilaisia opiskelutapoja, ja käytä niitä, joiden huomaat tarjoavan itsellesi parhaimman tuloksen. Vinkkejä erilaisiin opiskelutekniikoihin voi kysyä muilta opiskelijoilta tai etsiä vaikka Googlesta tai Tiktokista.
- Älä stressaa liikaa. Me kaikki elämme yhteiskunnassa, missä suorittaminen ja täydellisyys ovat asioita, joita tavoitellaan äärimmäisyyksiin asti. Tärkeintä on kuitenkin löytää oma elämänrytmi, oma tapa opiskella, oma opiskelurytmi ja se taso, mihin on itse tyytyväinen opinnoissaan.
- Älä vertaa itseäsi muihin. Kaikki ihmiset ovat erilaisia ja oppivat esimerkiksi eri asioita eri tahtiin. Kenenkään oppimistyyli tai -tahti ei tee hänestä huonompaa tai parempaa ihmistä. Olet opiskelemassa kuitenkin itseäsi varten, et muita!
- Tee kouluhommia yhdessä muiden kanssa. Laskareita, esseitä tai tenttiin lukemista ei tarvitse puurtaa yksin, vaan kannattaa mieluummin lyödä viisaat (toisinaan myös täysin tyhjänä käyvät) päät yhteen, ja ratkoa tehtäviä muiden kurssilaisten kanssa. Toisille asioiden selittäminen ja vertaisen kanssa pohtiminen ovat tunnetusti hyviä tekniikoita oppia uusia asioita. Samalla hommat tulee hoidettua, ja tutustut myös sun uusiin opiskelukavereihin!
- Opettele hyödyntämään kalenteria. Opinnoissa ja opiskelijaelämässä saattaa tulla vastaan tilanteita, joissa hommaa on yhdellä kertaa todella paljon. Opettele siis hyödyntämään kalenteria itsellesi sopivalla tavalla: jotkut pitävät enemmän paperikalenterista, toiset sähköisistä versioista. Merkkaa kalenteriin ainakin luennot, harjoitukset, deadlinet, tentit ja muut menot, joihin ehdottomasti haluat mennä. Kalenterointiin voi kuulua myös to do -listojen tekoja. Etsi tässäkin itsellesi sopiva tapa!
- Uskalla, ja anna itsellesi lupa epäonnistua. Epäonnistuminen on yksi tehokkaimmista tavoista oppia, joten vaikka välillä et pääsisi kurssista läpi, tai unohdat ilmoittautua opintojaksolle tai tenttiin, älä anna sen haitata. Epäonnistuminen ei ole maailmanloppu, vaan kaikesta kyllä selviää.
- Muista huolehtia itsestäsi. Vaikka opinnot vievät paljon aikaa ja välillä oheistoiminta vie mennessään, muista huolehtia myös itsestäsi. Syö hyvin, nuku hyvin ja ole itsellesi armollinen. Harrasta opiskelun vastapainoksi jotain ihan muuta ja anna itsellesi vapaapäiviä opiskelusta.
- Kysy apua rohkeasti. Kun jokin askarruttaa mieltä, kysy apua matalalla kynnyksellä. Apua voi kysyä kurssin assistentilta, kurssikaverilta, tuutorilta, fuksi-ihmiseltä, kaverilta, vanhemmalta opiskelijalta tai vaikka opintoneuvojalta. Avun kysyminen voi tuntua vaikealta, mutta mieltä askarruttavien asioiden kanssa ei kannata jäädä yksin!
- Uskalla lähteä tapahtumiin mukaan, ja kokeile reippaasti uusia juttuja! Vaikka luennoilla ja harkoissa tapaa tyyppejä, luultavasti tutustut heihin paremmin niiden ulkopuolella. Kukaan ei hae sua kotoa mielenkiintoisiin tapahtumiin, joten omalla aktiivisuudella pääset kokemaan uusia juttuja, ja tapaamaan mielenkiintoisia tyyppejä. Myös vanhempien vuosikurssien ihmisiin kannattaa tutustua juurikin tapahtumissa, tai vaikka kiltahuoneella.
- Ole oma itsesi. Sinun ei tarvitse olla jotain muuta, jotta pääset kuulumaan teekkariyhteisöön. Olemalla oma itsesi pääset varmasti tutustumaan samanhenkisiin tyyppeihin ja löydät oman paikkasi tässä yhteisössä!
Vielä tuhannesti onnea kaikille uusille opiskelijoille! 💛🤎