Kuka olet, mitä opiskelet, monetta vuotta?

Moikku! Mä olen Veera, nyt jo ilmeisesti neljännen (+1) vuoden opiskelija. Opiskelen täällä Tampereen yliopistossa ympäristötekniikkaa, ja tällä hetkellä menossa on diplomivaiheen opinnot. Tekniikan kandidaatiksi valmistuin helmikuussa, ja kandin kirjoittelin aiheesta ”Epäsuorien päästötietojen kerääminen aliurakoitsijoilta infrahankkeilla”.

Missä olit töissä?

Olin kesän töissä Destialla, ja mulla olikin jo 4. kesä saman yrityksen palveluksessa! Kuitenkin tuttuun tapaan vaihdoin taas tehtävää kesäksi, joten tämän kesän työskentelin Kiviaines ja kiertotalous -yksikössä Etelä-Suomen alueella. Viime vuonna työskentelin konsernin ympäristön tuessa, ja niistä hommista voit lukea lisää täältä. Sitäkin aikaisempina vuosina oon työskennellyt konsernin laadun tuessa, sekä keskitetyssä radan tuessa kehitystehtävissä. Mulla on ollut aina mahdollisuus jatkaa töitä osa-aikaisesti opintojen ohella ja niin oonkin yleensä tehnyt.

Tässä näkyy mun ylijäämämaiden testauspiste. Maanäytteistä testattiin pikatestillä, onko niissä hiilivetyjä, eli esimerkiksi bensiiniä tai dieseliä.

Mitä työnkuvaasi kuului?

Työnkuva tänä kesänä koostui hieman erilaisista hommista kuin edellisinä kesinä. Toimin kesätyöni ajan myynnin tukena sekä osana erilaisia muita kiviainestuotantoon ja kiertotaloustoimintaan liittyviä tehtäviä. Eräs työkaverini ristikin minut leikkisästi ”erikoistyöntekijäksi”, kun työnkuvani on ollut niin laaja.

Myynnin tukena toimiessani autoin alueen myyntipäällikköä hoitamalla viikoittaiset laskutukset ja olemalla yhteyksissä asiakkaisiin. Lisäksi autoin meidän järjestelmien ajan tasalla pitämisessä esimerkiksi kaivelemalla asiakasnumeroita muista järjestelmistä.

Muita jatkuvia työtehtäviä mulla on ollut meille tuotujen ylijäämämaiden testaus ja puhtauden raportointi noin kerran viikossa, kiviaineksiin liittyvät CE-merkinnät ja muut laatuasiat sekä uusien kiviaines- ja kiertotalousalueiden kartoitus.

Lisäksi oon päässyt kesän aikana olemaan mukana esimerkiksi viranomaisraportoinnissa, toiminnan kehittämisessä ja erilaisissa toimintaa tukevissa jutuissa. Tänä kesänä toimin myös Tampereen ja Pirkkalan alueella kesäkummina muille alueen harjoittelijoille, eli järjestin kahvihetkiä, after-work tapahtumia ja lounaita, jotta muut alueen harjoittelijat pääsivät tutustumaan toisiinsa.

Olivatko työt omaan alaan liittyviä, ja onko opinnoistasi ollut hyötyä työssäsi?

Sanoisin, että vaikka myynnin tuen tehtävät eivät nyt suoraan ympäristötekniikkaan liitykään, niin työt todellakin kuitenkin liittyvät omaan alaan. Kiviainesten tuotanto on oleellinen osa rakennettua ympäristöä ja siihen liittyy paljon myös ympäristötekniikkaan liittyviä aspekteja, kuten erilaiset luvat ja ympäristövaikutusten arvioinnit. Opinnoista on kyllä ollut hyötyä tämän kesän töissä! Esimerkiksi se, että paikkatieto-ohjelmat ja jätelaki sekä vaarallisiin jätteisiin liittyvät asiat olivat itselleni opintojen kautta tuttuja, auttoivat tämän kesän töissä. Lisäksi Geotekniikan perusteet -kurssi on osoittautunut tämän kesän töissä todella hyväksi pohjaksi. Oon myös tullut tulokseen, että ihan kaikesta opintojen aikana opiskellusta on joskus jossain hyötyä (myös niistä tosi tylsistä ja ikävistä kursseista).

Ja kuten viime vuonnakin, opinnoissa omaksutuista tiedonhakutaidoista ja tiedon sisäistämisen kyvyistä on ollut kyllä töissä hyötyä.

Kuvassa näkyy yhden kiviainesalueen uppotukkiallas, jonka on tarkoitus lisätä kiviainesalueen biodiversiteettiä.

Näetkö, että kesätyöstäsi on vastavuoroisesti hyötyä tulevissa opinnoissasi?

Eiköhän! Edelleen kesätöistä tuntuu olevan eniten hyötyä siinä, että tietää vähän minkälaista työtä ja millä alalla haluaa tehdä töitä tulevaisuudessa. Lisäksi työkokemus erilaisista jutuista antaa kivaa näkökulmaa esimerkiksi kurssien harkkatöihin.

Mikä oli parasta työssäsi?

Tänä kesänä ehdottomasti parasta oli se, miten vaihtelevaa mun työ oli päivästä päivään ja viikosta toiseen! Tykkäsin myös siitä, että mulla oli mahdollisuus osallistua erilaisiin maastokäynteihin ja päästä esimerkiksi tarkastelemaan kiviainesalueen läheisiä ojia, laskemaan valkolehdokkien määrää ja yleisesti käymään myös ulkona työpäivän aikana.

Lisäksi oli ihanaa, miten mut otettiin vastaan ihan tasavertaisena työntekijänä, mutta kuinka mut myös otettiin erilaisiin asioihin mukaan matalalla kynnyksellä. Siitä iso kiitos meikäläisen tiimikavereille!

Tutkitaan työkavereiden kanssa, miten paljon erilaisia eliölajeja uppotukkialtaassa oikein elää.

Mikä oli opettavaisinta työssäsi?

Sama virsi jatkuu, kuin viime vuonnakin, mutta oon taas kesän aikana oppinut niin paljon yksittäisiä asioita, että on vaikea nimetä jotain erikseen. Luonnollisesti oon tänä kesänä oppinut paljon kiviaineksista ja niiden tuotannosta, kun koko ala oli itselleni ennen kesää kovin tuntematonta.

Mikä yllätti työpaikalla, tai mikä oli erilaista kuin oletit?

Yllätyin siitä, kuinka mukavaa hommaa loppujen lopuksi laskutus ja siihen liittyvät jutut olivat! Ja luulen, että laskutusosaamisesta on varmasti meikäläiselle hyötyä joskus tulevaisuuden töissä. Yllätyin myös siitä, miten mukavaa olikin toimia kesäkummina muille harjoittelijoille: pääsi samalla itse tutustumaan ihan uusiin tyyppeihin, ja pystyin tarjoamaan vertaistukea ja apua muille harjoittelijoille.

Käytiin myös tarkkailemassa yhden kiviainesalueen vieressä olevia ojia.

Vinkkejä tai muita fiiliksiä?

Uskaltakaa kokeilla myös työtehtäviä, jotka eivät ois ihan niitä tavanomaisimpia sun alalle! Jos joku asia kiinnostaa edes vähän, kannattaa sitä ehkä kokeilla. Älä oleta, kokeile.

– Veera