Kesätyöt kuuluvat monen opiskelijan elämään ja usein kesätöissä pääsee näkemään, miten opinnoissa vastaantulleet asiat toimivat käytännössä. Tässä postauksessa pääset tutustumaan kolmen teekkarin kesätyökokemuksiin.
Kuka olet, mitä opiskelet ja missä olit töissä?
Laura: Moikka, oon Laura ja aloitan nyt neljännen vuoden rakennustekniikan opintojen parissa. Kesän vietin YIT nimisessä alan yrityksessä työnjohtoharjoittelijana.
Roosa: Moikka, mä oon Roosa ja mulla alkaa nyt kolmas vuosi tietojohtamisen opiskelijana. Mä olin kesätöissä ABB IEC LV Motors yksikössä Master Data trainee nimellä. Jatkoin kesän jälkeen samalla nimikkeellä töitä osa-aikaisena.
Saara: Heimoi! Mä oon Saara ja mulla alkaa kolmas vuosi tuotantotalouden opiskelijana. Mun kesä kului Proxionilla duunissa nimikkeellä Johtaja Trainee.
Mitä työnkuvaasi kuului?
Laura: Työnjohtoharjoittelijana pääsin katsomaan työmaan toimintaa työnjohdosta käsin. Työnjohdon tehtäviin kuuluu ympäripyöreästi työmaan käytännön asioiden hoitamista, työmaalla eteen tulevien ongelmien ratkaisemista, aikataulun seurantaa ja ylipäätään siitä huolehtimista, että työt tulee tehdyksi aikataulussa. Työnjohtajat huolehtivat myös pienemmistä tarviketilauksista sekä toimitusten aikatauluttamisesta sekä vastaanotosta. Usein työnjohdon kesken voidaan jakaa myös vastuita eri työvaiheista, esimerkiksi oma vastuualueeni kesän aikana oli väliseinätöiden työnjohto.
Roosa: Mä kuuluin Portfolio Management and Marketing funktioon, ja koska meillä oli globaali tiimi, niin mun työkieli on pääasiassa englanti. Mun työnkuvaan kuului erilaiset master datan hallintaan liittyvät tehtävät kuten datan päivittäminen liittyen asiakashallintaan, hintoihin ja moottoreihin. Master datan hallinnalla tarkoitetaan siis erilaisen organisaation ydintiedon hallintaa.
Saara: Mun työnkuva oli aika laaja. Töissä aika kului pitempien (lue: useampi kuukausi) ja lyhyempien (lue: puoli päivää) hommien parissa. Ensisijainen työtehtäväni oli kuitenkin opetella Johtaja Trainee nimikkeen mukaisesta esihenkilön tehtäviä. Toimin kesätyöntekijöiden niin sanottuna koordinaattorina, eli seurasin heidän työtilannettaan, etsin tarvittaessa lisähommia, pidin viikottaisia palavereja ja järjestin tapaamisia. Jotta pysyin kartalla lisähommista, istuin eri liiketoimintojen satunnaisissa resurssi-, projekti- ja tiimipalavereissa ja pidin tarvittaessa yhteyttä eri esihenkilöiden kanssa. Näiden lisäksi tein paljon markkinatutkimusta ja kilpailija-analyysia ja pääsin mukaan muutaman tarjouksen laatimiseen.
Olivatko työt omaan alaan liittyviä ja onko opinnoistasi ollut hyötyä työssäsi?
Laura: Työni liittyivät suoraan omaan alaani ja koen itse työmaalta kerätyn kokemuksen olevan tärkeää jatkon kannalta. Itselleni kesä oli ensimmäinen työnjohdossa ja opittavaa oli paljon. Opinnoista eniten hyötyä oli ohjelmien kuten AutoCadin sekä excelin tunteminen.
Roosa: Työni liittyi osittain omaan alaani, mutta en välttämättä kokenut opintojeni hyödyttävän minua erityisen paljon, sillä työssäni opettelin paljon uusien järjestelmien käyttöä. Opintoni auttoivat minua kuitenkin ymmärtämään eri järjestelmien yhteensopivuuksia sekä datan siirtoa järjestelmien välillä.
Saara: Työnkuva istui todella hyvin opintoihini. On mielestäni tärkeä osata kommunikoida ja esittää itsensä oikealla tavalla, jos johtaa palavereja tai työryhmää. Näihin olen saanut apua useista meidän eri kursseista. Tarjousten tekemisessä oli myös hyötyä, että ymmärsi projektin elinkaaren tarjouksesta projektin luovuttamiseen ja B2B-markkinoiden saloja. Etua sai myös Powerpontin, Wordin ja Excelin käytön osaamisesta.
Mikä oli parasta työssäsi?
Laura: Parasta töissä oli ehdottomasti käytännön ongelmien ratkominen työmaalla. Työporukkamme oli myös hyvä ja kysymysten kanssa ei jäänyt yksin. Muut työnjohtajat kertoivat myös omista vastuistaan ja pääsinkin kesän aikana näkemään paljon.
Roosa: Tämä oli mun toinen vuosi kesätyöntekijänä samassa yksikössä (viime vuonna toimin HR-tehtävien parissa), joten oli huippua päästä näkemään vanhoja kesätyökavereita taas tänä kesänä töissä. Tämän lisäksi koin, että minulle annettiin paljon vastuullisia tehtäviä joiden kanssa opin pärjäämään yksinkin ongelmien sattuessa.
Saara: Tämä oli mun eka kesä oman alan töissä, joten kesä tuntui senkin takia erityisen kiehtovalta. Parasta oli kuitenkin ehkä se, kun pääsin vaikuttamaan omaan työkuvaani todella paljon ja usein pystyinkin aamulla päättämään, millä töillä sitä alottaisi päivänsä. Oli myös mielenkiintoista oppia enemmän rautatiealasta ja sen moniulotteisuudesta.
Mikä oli työssä opettavaisinta?
Laura: Opettavaisinta oli isommalla työmaalla työskentely, jolloin erityistä huomiota tuli kiinnittää myös työvaiheiden sekä toimitusten yhteensovitukseen.
Roosa: Opettavaisinta työssä oli, että pärjäsin yksin vastuiden kanssa ja pystyin hoitamaan tiimimme tehtäviä muiden ollessa lomalla. Tämän lisäksi koin kivaksi, että pääsin käyttämään paljon englantia myös työelämässä.
Saara: Opin todella paljon itseni johtamisesta. Kesän alettua tehtävälistallani olla jopa kymmenen eri “projektia”, joissa kaikissa oli deadline kesälomakauden loppuun. Töiden jakaminen muiden kesätyöntekijöiden kanssa ja omiin aikatauluihin sopivaksi oli haastavaa. Lopulta se palkitsi, kun hommat saikin kun saikin maaliin asti, ainakin melkein.
Vinkkejä tai fiiliksiä?
Laura: Kannustan varsinkin raksaopiskelijoita lähtemään rohkeasti työmaalle. Vaikka itseäni eka kesä työnjohdossa jännittikin, vanha sanonta piti hyvin paikkaansa: tekemällä oppii!
Roosa: Suosittelen kaikkia hakemaan erilaisia kesätöitä, sillä kaikista oppii joka tapauksessa paljon. Monissa yrityksissä pääsee kokeilemaan paljon erilaisia hommia, joten kannattaa rohkeasti haastaa itseään erilaisiin työnkuviin.
Saara: Oman alan hommilla ei ole mikään kiire. Itse työskentelin viime kesänä Juvan ABC:lla liikennemyymälätyöntekijänä, eli ei saa lannistua, vaikka työtarjous ei tulekaan oman alan työpaikalta. Mutta niin kuin ylhäällä mainittiin, vain tekemällä oppii, niin kannustan myös aktiivisesti etsimään töitä ja harjoittelemaan töihin hakemista haastatteluilla ja työhakemusten tekemisellä. Eli älä lamaannu, vaan kokeile uudestaan.