Opiskelupaikka saavutettu. Muutto uuteen kaupunkiin takana. Kohta se alkaa, nimittäin opiskelijaelämä. Mikä bussi kulkee kampukselle? Löydänköhän uusia kavereita? Miten yliopistossa opiskelu sujuu minulta? Ennen koulun alkua, uuden elämänvaiheen alkaessa, päässä jyllää monia kysymyksiä. Tekniikan Kutsun naiset keräsivät yhteen kokemuksiaan ensimmäisten kolmen vuoden DI-opinnoista.

Ensimmäinen vuosi eli ns. fuksivuosi TTY:llä on varmasti vauhdikas.  Fuksirientojen ohella diplomi-insinööreiksi tähtäävät opiskelijat harjaannuttavat itselleen vahvan teknillisen pohjan perustaksi jatko-opiskelua ja työelämää varten. Vaikka vielä ensimmäisenä vuotena kaikkien DI-opiskelijoiden lukujärjestykset muistuttavat kemian, fysiikan ja matematiikan luentojen takia enemmän ja vähemmän toisiaan, mahtuu opiskeluun muutakin kuin luennoilla istumista ja tenttejä.

Diplomi-insinööreiksi opiskellaan myös tekemällä! Monet kurssit sisältävät teorialuentojen lisäksi pienryhmäharjoituksia, tutummin laskareita tai harkkoja, joissa luentojen aiheisiin liittyviä tehtäviä ja laskuja ratkotaan ryhmässä muiden opiskelijoiden kanssa. Myös porukalla tehtävät laajemmat harjoitustyöt ovat tyypillisiä DI-kursseilla. Osa opiskelijoista pääsee myös sovittamaan päällensä valkoisia labratakkeja, sillä laboratoriokurssit ovat oleellinen osa ympäristö- ja energia-, bio- sekä materiaalitekniikan opiskelua.

 

Geenimuokkaus on tyypillinen harjoitustehtävä biotekniikan erilaisilla laboratoriokursseilla. Geenimuokkausta päästään harjoittelemaan käytännössä mm. bakteereilla. Säteilyn hyödyntäminen merkkiaineena on yksi keino havaita geenisiirron onnistuminen.

 

DI-opiskelijoille ensimmäinen vuosi on tiivis ja työntäyteinen. Sitä ei voi kiistää. Tästä voi kuitenkin löytää positiivisiakin mahdollisuuksia. Kaikki uudet opiskelijat ovat ”samassa veneessä”, ja ensimmäinen opiskeluvuosi onkin monille yhteisöllinen kokemus. Uudessa ympäristössä voit olla juuri se, kuka haluat. Ole rohkeasti oma itsesi ja tutustu ennakkoluulottomasti uusiin ihmisiin! Kampus tarjoaa opiskelupuitteiden lisäksi myös erinomaiset harrastusmahdollisuudet sekä mukaansatempaavaa kiltatoimintaa, joten samanhenkisiä kavereita löytyy takuuvarmasti. Uusi harkkapari tai kämppis voi osoittautua kultaakin kalliimmaksi tulevaisuudessa.

 

Vinkki: Ensimmäinen vuosi on hyvää aikaa opetella esimerkiksi uusia opiskelutekniikoita!

 

Toisena vuotena edessä on uusia valintoja, sillä mukaan astuvat pääaineiden esittelykurssit. Nyt opinnoissa saadaan varsinainen ensikosketus oman alan aiheisiin. Tarjolla on suositeltuja esimerkkikokonaisuuksia, mutta yhtä hyvin opintoja voi suorittaa itse kasaamansa ”opintopaketin” ja oman aikataulun mukaan.  Yksi parhaista diplomi-insinööriopintojen puolista onkin juuri se, että voit tehdä opinnoistasi omannäköisesi. Edessäsi ei ole suoraa opintoputkea, vaan voit vapaasti hakeutua omalle polullesi mielenkiinnon kohteiden mahdollisesti muuttuessa opintojen myötä.

Esimerkiksi haaveet lääketieteellisestä biotekniikasta saattavatkin lopulta johdattaa esimerkiksi bioprosessitekniikan pariin, vaikka lukiossa ei ollut aavistustakaan, mitä se edes tarkoitti. Myös opintojen monipuolisuus voi yllättää. Esimerkiksi tietojärjestelmäasiantuntijaksi tähtäävä voi opiskelujensa kautta soveltua myös eri alojen projektinhallinta- ja myyntitehtäviin.

Tutorointi on mahdollisuus tutustua uusiin opiskelijoihin yli kiltarajojen myös toisena vuotena. Kuvassa teekkarikasteen jälkeisissä tunnelmissa poseeraava tutorryhmä ja ylpeät tutorit.

 

Kolmas vuosi on luonteeltaan intensiivinen.  Kandivuotena omat valinnat alkavat realisoitua, ja monilla innostus kasvaa tietojen ja taitojen syventyessä. Myös oman alan uranäkymien hahmottumisen ja mahdollisten alan kesätyökokemusten myötä motivaatio pysyy korkealla. Tässä vaiheessa vahvan yleispohjan lisäksi on kandiopiskelijoille muodostunut selkeä osaamisala valittujen pää- ja sivuaineopintojen kautta. Kolmas vuosi huipentuu kandidaatin työhön, joka useimmiten teknillisellä alalla on kirjallisuuskatsaus tai tutkimus vapaavalintaisesta alaan liittyvästä aiheesta.

Näin voisi tiivistää DI-opiskelijan ensimmäiset vuodet lyhyesti ja nopeasti. Ja uskokaa pois, nopeasti ne todella kuluvatkin. Nauttikaa siis jokaisesta hetkestä aivan alusta saakka. Tsemppiä kaikille fukseille!

-Tekniikan Kutsun naiset