Solita on suomalainen teknologia-, data- ja designyritys, joka luo yrityksiä ja yhteiskuntaa uudistavia toimintatapoja, palveluja ja teknologiaratkaisuja. Vuonna 1996 perustettu Solita työllistää yli 1300 strategisen konsultoinnin, palvelumuotoilun, ohjelmistokehityksen, analytiikan, pilvipalvelujen ja integraation erikoisosaajaa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Virossa, Belgiassa ja Saksassa. Solita valjastaa ihmisymmärryksen ja älykkäät teknologiaratkaisut palvelemaan parempaa elämää.

Beata Kuśnierz on Suomessa asuva puolalainen ohjelmistosuunnittelija, joka aloitti opintojensa jälkeen IT-uransa Solitalla. Beata harrastaa lumilautailua, kokkausta, kieliä ja lautapelejä.

Joskus oman polun löytäminen vaatii erilaisten asioiden kokeilua. Löysin tieni teknologia-alalle opiskeltuani kielitiedettä, työskenneltyäni au pairina ja tehtyäni hommia ravintoloissa. Tällä hetkellä työskentelen ohjelmistosuunnittelijana kansainvälisessä PSLifestyle-projektissa osana Solitan tiimiä. Rakennamme sovellusta, joka auttaa tavallisia kansalaisia ottamaan konkreettisia askeleita kohti kestävämpää elämäntyyliä.

Olen tehnyt monia asioita ennen kuin löysin ohjelmoinnin ja kiinnostuin teknologia-alasta. Olen puolalainen, mutta olen asunut Suomessa reilu viisi vuotta. Kun saavuin Suomeen, työskentelin au pairina puolitoista vuotta Porvoossa. Sen jälkeen pohdin hetken seuraavia askeleitani työskennellen samalla ravintoloissa, ensin Loviisassa ja sitten Helsingissä. Minulla on kielitieteen tutkinto Puolasta, mutta alan töitä on vaikea löytää Suomesta. Työskennellessäni ravintolassa Helsingissä kiinnostuin ohjelmoinnista ja pian löysinkin itseni opiskelemasta koodausta.

Kuva: Beata Kuśnierz

Olen aina pitänyt matematiikasta, arvoituksista ja ongelmanratkaisusta, joten koodaamisesta kiinnostuminen sopi kuvaan. Myös luonnollisten kielten tunteminen systeeminä auttoi. Poikaystäväni ja siskoni ovat koodareita, joten esimerkkejä löytyi läheltä. Ajattelin, että jos siskoni pystyy siihen, niin pystyisin minäkin.

Koodaamisessa minua inspiroi se, että voit luoda mitä tahansa tyhjästä. Maailma on täynnä ohjelmistoja ja sovelluksia, joita ihmiset käyttävät päivittäin. Halusin olla yksi niistä ihmisistä, jotka luovat teknologisia ratkaisuja, jotka tekevät elämästä helpompaa ja nautinnollisempaa. Näen myös, että teknologialla on tärkeä rooli tulevaisuuden muovaamisessa ja haluan olla siinä mukana: rakentamassa parempaa maailmaa teknologian avulla.

Aloitin ohjelmoinnin opiskelun ensin itsenäisesti, sitten ilmoittauduin kurssille Business College Helsinkiin. Se oli puolentoista vuoden intensiivinen opiskelujakso, ja valmistuin viime vuonna. Minulla kävi tuuri, sillä kun etsin töitä, Solita oli juuri rakentamassa englanninkielistä tiimiä. Elokuusta lähtien olen ollut ohjelmistosuunnittelija Solitalla ja työskennellyt PSLifestyle-projektin parissa.

PSLifestyle kuroo umpeen kuilua yksilön toiminnan ja ilmastotietoisuuden välillä 

PSLifestyle on EU:n rahoittama ohjelma, jonka tavoitteena on kuroa umpeen ilmastotietoisuuden ja yksilön toiminnan välinen kuilu. Se on suunnattu tavallisille kansalaisille auttamaan heitä löytämään tapoja ottaa askeleita kohti kestävämpää elämäntapaa. Se lanseerataan kahdeksassa maassa, ja teemme yhteistyötä yli 15 kansainvälisen kumppanin kanssa.

Solitan tiimi rakentaa verkkosovellusta, jonka avulla kansalaiset voivat tulevaisuudessa laskea ekologisen jalanjälkensä. Projektin alussa tiimissä työskenteli myös palvelumuotoilijoita Solitalta, mutta siinä vaiheessa minä en ollut vielä mukana. Kun sovellus on valmis, ihmiset saavat räätälöityjä suosituksia ekologisen jalanjälkensä pienentämiseksi perustuen heidän sen hetkisiin tuloksiin. Kyseessä on loistava työkalu, joka auttaa ihmisiä ottamaan pieniä askeleita kohti kestävämpää elämää.

Kuva: Solita

Tämä projekti on ollut minulle hieno mahdollisuus oppia. Se on ensimmäinen suuren mittakaavan projekti, jonka parissa työskentelen opintojeni jälkeen, joten oppimiskäyrä on ollut jyrkästi ylöspäin. On ollut silmiä avaavaa työskennellä useiden sidosryhmien kanssa ja oppia pyytämään apua kollegoilta. Olen nauttinut keskusteluista teknologia-alan ulkopuolisten ihmisten kanssa; he tuovat erilaista näkökulmaa meidän työhömme. Olen myös ollut vaikuttunut siitä, kuinka paljon Solita luottaa minuun, vaikka kokemukseni teknologia-alalta on vielä aika pientä. 

Minusta on hienoa, että Solita on osa tällaista yhteistyöprojektia; se osoittaa, että Solita välittää ja haluaa ajaa kestävää ja vastuullista tapaa toimia ja elää. Tämä aihe on tärkeä myös minulle henkilökohtaisesti. Ekologisen tietoisuuden edistäminen ja teot kestävämmän planeetan rakentamiseksi ovat ratkaisevan tärkeitä. Pidän tässä hankkeessa erityisesti siitä, että se on toimintalähtöistä: ihmiset saavat konkreettisia askeleita ja suosituksia kestävämmän elämän luomiseksi.

Kaikki mahdollinen monimuotoisuus teknologia-alalla on tarpeellista 

Haluaisin nähdä enemmän naisia, vähemmistöjä ja erilaisten kulttuurien edustajia työskentelemässä  teknologia-alalla Suomessa. Kaikki käyttävät teknologiaa, joten mitä enemmän näkökulmia saamme, sitä parempi. Teknologia-ala on edelleen vahvasti miesvaltaista, ja monet tutkimukset vahvistavat, että teknologia on vieläkin suurelta osin sekä valkoisten miesten suunnittelemaa että valkoisille miehille suunniteltua.

Kun itse aloitin ohjelmointityöt, olin huolissani, olisiko minulla nuorena naiskoodarina mitään annettavaa. Yksi vanhempi kollegani kuitenkin huomautti, että voin tuoda työskentelyyn toisenlaisen näkökulman. Sen olen myös tehnyt, ja ohessa myös oppinut paljon.

Kuva: Beata Kuśnierz

Jos voisin sanoa jotain nuoremmalle itselleni, sanoisin, että älä pelkää. Emme välttämättä aina tiedä mitä haluamme tehdä, mutta teknologia-alalla on monia polkuja: koodaus, arkkitehtuuri, suunnittelu, data ja pilvi, muutamia mainitakseni. Et ole koskaan jumissa yhdellä polulla, vaan voit tutkia ja kokeilla eri juttuja. On ihan ok olla tietämättä, kokeilla ja vaihtaa suuntaa  – usein se on itse asiassa paras tapa selvittää, mitä haluat.

Me Solitalla haluamme, että työllämme on positiivista, kestävää vaikutusta, jonka avulla rakennamme parempaa tulevaisuutta. Uskomme, että meillä ja muilla toimialamme yrityksillä on tässä tärkeä ja kasvava rooli. Meille tämä tarkoittaa keskeisiin globaaleihin ja toimialakohtaisiin haasteisiin – kuten ilmastonmuutokseen, tietoturvaan, monimuotoisuuteen ja ihmisoikeuksiin liittyviin kysymyksiin – vastaamista yhä globaalimmassa ja digitaalisemmassa maailmassa. Konkreettiset tavoitteet ja toimenpiteet keskittyvät meillä kolmeen osa-alueeseen, joita ovat ympäristövastuu, vastuullinen liiketoiminta sekä monimuotoisuus ja osallistaminen. Teemme parhaamme tietoisuuden lisäämiseksi ja näiden aiheiden käsittelemiseksi päivittäisessä työssämme sekä sisäisesti että sidosryhmiemme kanssa.

Lisätietoja Solitan vastuullisuustyöstä: https://www.solita.fi/en/sustainability/