Destia on Suomen suurin infra-alan palveluyhtiö ja osa kansainvälistä Colas-konsernia. Luomme hyvän yhteiskunnan perustaa suunnittelemalla, rakentamalla ja ylläpitämällä huomisen liikenne- ja energiainfraa. Teemme sen noin 1 700 destialaisen ainutlaatuisella infran tajulla. Vuonna 2022 liikevaihtomme oli noin 600 miljoonaa euroa. www.destia.fi
Sosiaalisen vastuunoton vaikutus työelämässä ja yrityksissä on merkittävä. Sosiaalisella vastuulla viitataan yrityksen toiminnan vaikutusten arviointiin ja huomiointiin eri ryhmien ja yhteisöjen, kuten henkilöstön, paikallisten asukkaiden, alihankkijoiden, asiakkaiden ja muiden sidosryhmien näkökulmasta. Sosiaalisen vastuun tavoitteena on selvittää eri ryhmien odotuksia ja kokemuksia yrityksen toiminnasta sekä tarjota tietoa muun muassa yrityksen tekemästä vastuullisuustyöstä. Keskeinen väline on vuoropuhelu eri sidosryhmien kanssa. Yritykset hyödyntävät lisäksi sidosryhmien asiantuntemusta sekä pyrkivät löytämään vuoropuhelun avulla uusia ratkaisuja eri näkökulmien ja intressien yhteensovittamiseen (Elinkeinoelämän keskusliitto, 2023).
Suomen suurimmassa infra-alan yhtiössä Destiassa sosiaalinen vastuu on osa kaikkea toimintaa ja esimerkiksi turvallisuuteen ja henkilöstön hyvinvointiin panostetaan. Turvallisten ja terveellisten olosuhteiden takaaminen paitsi työntekijöille, alihankkijoille, kumppaneille ja asiakkaille myös kaikille tielläliikkujille on merkittävä osa sosiaalisen vastuun kantoa yrityksessä.
Merkittävänä työllistäjänä Destialla kiinnitetään vastuullisuustyössä huomiota myös erityisesti työolosuhteisiin, johtamiseen ja perehdyttämiseen, rekrytointiin, työntekijöiden oikeuksiin ja alan työehtosopimuksiin sekä työn ja vapaa-ajan tasapainoon. Destia on vuosittain mukana Oikotien Vastuullinen työpaikka -yhteisössä, joka edistää vastuullisuuden periaatteita läpi työsuhteen elinkaaren. Sosiaalisen vastuun lisäksi Destian vastuullisuustyö ulottuu laajasti myös ympäristö- ja yhteiskuntavastuullisuuteen ja yritys on sitoutunut olemaan hiilineutraali omien päästöjensä osalta vuoteen 2030 ja ilmastopositiivinen vuoteen 2035 mennessä.
Monimuotoisuuden edistäminen infra-alalla
Osana vastuullisuustyötä on tärkeää keskustella organisaation henkilöstön monimuotoisuudesta, jolla tarkoitetaan työntekijöiden keskinäistä erilaisuutta esimerkiksi iän, sukupuolen tai koulutustaustan osalta. Monimuotoisessa työyhteisössä työskentelee erilaisia ihmisiä, jotka tuovat yrityksen toimintaan toisistaan eriäviä näkökulmia ja osaamista. Työyhteisön monimuotoisuuden on tutkittu vaikuttavan myönteisesti esimerkiksi organisaation innovatiivisuuteen, työyhteisön hyvinvointiin ja työpaikan houkuttelevuuteen.
Viime vuosina on keskusteltu erityisesti tekniikan alojen sukupuolten monimuotoisuudesta ja naisten osuudesta tekniikan alojen opiskelijoina ja ammattilaisina. Tekniikan aloilla, kuten rakennusalalla, työskennellään muun muassa kaupunki-infran, valtateiden ja rautateiden suunnittelun ja rakentamisen sekä kunnossapidon tehtävissä.
Tekniikan alat ovat perinteisesti olleet miesvaltaisia koulutus- ja ammattialoja, ja vaikka naisten osuus on vuosi vuodelta kasvanut tekniikan alan koulutukseen hakijoissa, on koulutusala edelleen harvojen naisten ensimmäinen valinta. Kevään 2023 yhteishaussa 29 % tekniikan alalle hakeneista oli naisia (Teknologiateollisuus 2023). Kuitenkin yliopistoon hakevista naisista vain 7 %:lla tekniikka oli ensisijainen valinta, ja ammattikorkeakouluissa vastaava luku oli 13 % (Teknologiateollisuus 2023). Ammattikouluissa kaikilla tekniikan aloilla opiskelevista n. 15 % oli naisia (Vipunen), mutta rakennusalalla ammatillisen perustutkinnon suorittaneista vain 7 % oli naisia (RT:n osaamistarveselvitys 2021). Sukupuolittuneella alalla on tunnistettu edelleen ennakkoluuloja, joilla uskotaan olevan merkitystä alalle hakeutumiseen. Tällaisia ennakkoluuloja ovat esimerkiksi rakennusalan soveltuminen vain miehille fyysisen työkuormituksen osalta, naisten huono sopeutuminen miesvaltaiseen työyhteisöön tai esimerkiksi tekniseen osaamiseen liittyvät olettamukset.
Destialla on kiinnitetty jo vuosien ajan huomiota sukupuolten moninaisuuteen ja naisten osuuden vahvistamiseen henkilöstössä eri tehtävissä ja vastuualueilla. Yrityksen vuosittaisesta henkilöstöstä noin 15 % on naisia, ja kesäharjoittelijoiden myötä osuus nousee jopa 30 %:iin. Destia edistää sukupuolten monimuotoisuutta naisten osuuden kasvattamiseksi asetetuilla tavoitteilla ja toimenpiteillä sekä kasvattamalla infra-alan tunnettuutta esimerkiksi jakamalla säännöllisesti naisten työelämää, arkea ja uratarinoita viestinnässä ja oppilaitosyhteistyössä. Myös oppilaitosyhteistyötä kehitetään jatkuvasti myös nuoremmille koululaisille tukemaan ymmärrystä alan mahdollisuuksista jo ennen koulutusvalintoja. Lisäksi Destialla tehdään aktiivista henkilöstötutkimusta kvartaaleittain tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja vastuullisuuden kokemuksista sekä tutkitaan esimerkiksi naisten esihenkilö- ja johtotehtäviin liittyviä urapolkuja ja niiden taustavaikuttajia.
Henkilöstökokemuksen tutkimus osana vastuullisuustyötä
Ihmisystävällisen infran lisäksi Destian tavoitteena on rakentaa ihmisystävällistä työkulttuuria. Tärkeänä osana vastuullisuustyötä yritys panostaakin jatkuvaan ja säännölliseen henkilöstön kuuntelemiseen henkilöstötutkimuksilla. Menestyksen kulmakivenä toimivat henkilöstö ja yrityskulttuuri, ja Destialla tavoitellaan osaavia, sitoutuneita ja hyvinvoivia työntekijöitä sekä työelämäkokemuksia.
Säännöllisten henkilöstötutkimusten tarjoama tieto henkilöstön kokemuksesta ja yrityksen arvojen – rehdisti, yhdessä, uudistuen, menestyen – toteutumisesta arjessa on merkittävä osa vastuullisuustyötä. Kokemuksen lisäksi henkilöstö antaa palautetta yrityksen ja työnantajakokemuksen vahvuuksista ja kehittämiskohteista. Vuosittain toteutettavan kokonaisvaltaisemman, laajan tutkimuksen lisäksi Destialla toteutetaan kvartaaleittain myös lyhyempiä pulssitutkimuksia. Tavoitteena on, että esihenkilöt ja tiimit voivat kehittää omaa toimintaansa nopeallakin aikavälillä annetun palautteen perusteella ja seurata vaikuttavuutta tiimin sisällä. Tutkimukset toteutetaan ja raportoidaan aina luottamuksellisesti ja anonyymisti, puolueettomien tutkimusyhtiöiden kautta.
Blogitekstin kirjoittajat ovat Destialla erilaisissa työtehtävissä ja eri koulutus-, kokemus- ja osaamistaustoilla työskenteleviä nuoria naisia.
Lotta työskentelee Destialla rekrytoinnin, oppilaitosyhteistyön, perehdytyksen ja osaamisen kehittämisen parissa, HR-tehtävissä. Lotta on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri Jyväskylän yliopistosta.
Petra opiskelee Aalto-yliopistossa kauppatieteiden maisteriohjelmassa, ja tekee gradua Destialle monimuotoisuuteen liittyen.
Veera työskentelee Destialla harjoittelijana ympäristö- ja vastuullisuusteemojen parissa. Veera opiskelee Tampereen yliopistossa ympäristötekniikan maisteriohjelmassa, ja toimii Uranaisten opiskelijaseuran aktiivisena jäsenenä.
Lähteet:
Elinkeinoelämän keskusliitto,
Vipunen,
Teknologiateollisuus,
RT:n osaamistarveselvitys.
Postauksessa käytetyt kuvat ovat Destian Oy:n.