Tekniikan Kutsun toimitus kävi vierailulla Bitwisella, tamperelaisella ohjelmistotalolla, tutustumassa ohjelmoinnin ja ongelmanratkaisun työmaailmaan. Iltaan kuului herkuttelua, samppanjamaisteja, rentoa koodipajailua, sekä myös Bitwisen arkea ja kädenjälkeä. Tässä kirjoituksessa päästään sukeltamaan exculaisten päivään, sekä tutustutaan siihen, mitä bitwiseläinen tekee työssään – niin työajalla kuin sen ulkopuolella.
Bitwise on Tampereella 2003 perustettu 100 hengen ohjelmistotalo, joka on erikoistunut ohjelmistokehitykseen, konsultointiin ja koulutukseen, pilvipalveluihin sekä analytiikkaan ja paikannukseen. Bitwisen ratkaisuja löytyy kaikkialta maailmasta sekä myös avaruudesta niin ympäristösuojelun, satama-automaation, työkoneiden kuin hitsausrobotiikankin parista.
Saavuttuamme Bitwisen toimistolle Tampereen Viinikkaan, meitä vastassa oli yrityksen viestintävastaava Niina. Hän esitteli meille raikkaan exculaisten mielestä ”kodikkaan olohuonemaisen” ja vihreän Bitwisen toimiston. Sitten siirryttiin yläkertaan yrityksen Kissasaunalle, jossa ohjelmistokehittäjä ja projektipäällikkö Oskari odotteli meitä. Illanvietto aloitettiin nauttimalla ”Äiti Aurinkoisen” noutopöydän herkullisia antimia. Bitwise työllistää yhden työntekijän, jonka työntehtäviin kuuluu mm. on valmistaa ruokia eri tilaisuuksia varten. Äiti Aurinkoinen toimii siis muun työn ohessa yrityksen omana kokkina, jonka kokkailuja Bitwisen työntekijät saavat maistella lähes joka päivä. Ruokailun ohessa Niina ja Oskari esittelivät Bitwisen toimintaa: erilaisia ja vaihtelevia asiakasprojekteja eri toimialoilta, yhteistoimintaa ja yhteisiä reissuja, bitwiseläisten harrastuksia sekä yhteisöllistä ja avointa yrityskulttuuriaan. Yritys on kehittänyt esimerkiksi KHL:n jääkiekkopeleissä käytettyä Wisehockey-älykiekkoa, joka mahdollistaa kiekon ja pelaajien liikkeiden analysoinnin pelin aikana. Toimitukselle tuli yllätyksenä se, kuinka paljon aikaa työntekijät viettävät toistensa kanssa. Bitwisella panostetaan selvästi työntekijöiden hyvinvointiin ja viihtyisään ympäristöön. Niinan mukaan yrityksellä on suunnittelutoimikunta eli Pöhinätiimi, jonka tehtävänä on ideoida kaikenlaista hauskaa tekemistä, josta koko henkilöstö voi nauttia. Lisäksi Niina painotti sitä, että työntekijät tuovat paljon omia harrastuksiaan ja mielenkiinnon kohteitaan töihin ja esittelevät niitä työkavereilleen. Kuitenkin jokaista työntekijää yhdistää ohjelmistokehitys ja kaikki ovat jollakin tasolla hulluna koodiin. Siksi yrityksen slogan onkin ”Fetish for code”.
Lyhyen yrityskatsauksen jälkeen aloitettiin illan ohjelma lämmittelyleikeillä kahden hengen tiimeissä. Lämmittelyn ja muutaman naurunhetken jälkeen siirryttiin samoissa tiimeissä tietokoneiden ääreen. Oskari ja Niina pitivät meille koodauskilpailun lapsille ja nuorille suunnatun visuaalisen ohjelmointikielen, Scratchin, avulla. Tehtävänä oli keksiä koodin avulla mahdollisimman hyvä tanssirutiini valitsemilleen visuaalisille hahmoille. Pisteitä sai useamman hahmon käytöstä sekä vaihtelevista liikeradoista.
Toimitukselle tämä koodileikki oli erittäin toimiva ja hauska, sillä diplomi-insinöörin opinnot sisältävät loogisia tehtäviä ja ongelmanratkaisutehtäviä, vaikkei ohjelmointia opiskelisikaan.
Yllätysohjelmanumerona Oskari piti exculaisille kolmen lajikkeen samppanjamaistelut. Oskari on tuonut samppanja- ja viinimaistelut osaksi Bitwisen työajan ulkopuolista yhteistoimintaa. Jokaisen samppanjan kanssa tarjottiin siihen sopiva Äiti Aurinkoisen loihtima jälkiruoka. Ilta jatkui rennolla keskustelulla urahaaveista sekä Bitwisella työskentelystä ja heidän viihtyisästä työkulttuuristaan. Tekniikan Kutsun toimitukselle jäi excusta rutkasti lisää tietämystä suomalaisten ohjelmistotalojen toiminnasta, fiilistelyä yhteisöllisestä yrityskulttuurista ja rennosta tekemisen meiningistä sekä siitä, että kun työntekijöiden viihtyvyydestä ja mukavuudesta pitää huolta, niin se heijastuu myös yrityksen menestykseen. Oskari ja Niina olivat aidosti ylpeitä omasta työstään ja yrityksestään. Tekniikan Kutsu kiittää Bitwisea excursiosta ja vinkkaa tulevaisuuden ohjelmisto-osaajia kääntämään katseensa tamperelaisen ohjelmistotalon tarjoamiin työmahdollisuuksiin.