Tahtoisitko olla mukana luomassa uutta ja kantamassa kortesi kekoon, oli sitten kyseessä  kestävä kehitys, kiertotalous tai lukuisat muut tulevaisuuden ympäristöhaasteet? Tuntuuko, että lääketiede ja uusien hoito- ja diagnostiikkamuotojen kehitys kiehtoisi, mutta potilaslähtöinen lääkärin urapolku ei tunnu omalta? Jos vastasit kyllä jompaankumpaan näistä, Tampereen yliopiston Bioteknologian ja biolääketieteen tekniikan opintosuunta voisi olla sinulle juuri se oikea valinta!

 

Labrakursseilla pääsee soveltamaan oppimaansa käytäntöön itse tutkien ja kokeillen.

Biotekniikka on alana vielä nuori, mutta alati kasvava ja kehittyvä. Sen osaajille kysyntää löytyy niin tutkimuksen parista kuin yritysmaailmastan asiantuntija- ja kehitystehtävistä. Biotekniikan avuin voidaan ratkoa monia haasteita liittyen vaikkapa tulevaisuuden ruoantuotantoon tai eläinkokeiden korvaukseen laboratorioissa kasvatetuilla kudoksilla. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat! Biotekniikalta valmistunut DI onkin todellinen poikkitieteellinen moniosaaja – täällä osaamista kertyy niin biologiasta, matematiikasta kuin luonnontieteistäkin. Lisäksi opiskelu ei ole vain yksitoikkoista luennoilla istumista, vaan se sisältää paljon erilaisia projektitöitä, käytännön laboratoriokursseja ja yhteistyötä Tampereen yliopiston jokaisella kampuksella. Omissa opinnoissani olen päässyt esimerkiksi testaamaan uusien biomateriaalien soveltuvuutta ihmiskehoon solulabrassa ja kehittelemään oman lääketieteellisen laitteen. Jokainen voi räätälöidä oman opintopolkunsa Tampereen yliopiston laajasta tarjonnasta, oli mielenkiinnon kohde sitten vesi- ja jätevesihuolto taikka laskennallinen biologia.

 

Histologian ja valomikroskopian kurssilla opiskelijat pääsivät tutkimaan omaa kehoaan solutasolla. Tässä allekirjoittaneen omia verisoluja mikroskoopissa.

Koska tutkinto tähtää DI:n titteliin, kuuluu biotekniikan opintoihin alkuvaiheessa myös laaja matemaattis-luonnontieteellinen pohja. Siitä on takuulla hyötyä työelämää ja myöhempiä opintoja ajatellen, itse ainakin koin matikan laskuharkkojen ja ohjelmoinnin harkkatöiden parissa tuskailun kehittäneen niin ongelmanratkaisu- kuin ryhmätyötaitojani, kärsivällisyydestä puhumattakaan! Onneksi tiivis ja yhteisöllinen biotekniikan opiskelijoiden ainejärjestö Bioner tarjoaa aina tukeaan haasteiden kohdatessa opiskeluissa, ja myös muuta toimintaa opintojen vastapainoksi.

 

Välillä mikroskoopissa saattaa näkyä vaikka hajoavan implanttimateriaalin muodostamia kauniita “kukkasia”.

Karkeasti jaettuna biotekniikan kandiohjelmassa suunnataan joko biolääketieteen tekniikkaan tai bio- ja ympäristötekniikkaan. Myöhemmin diplomivaiheessa pääsee syventymään valitsemaasi pääaineeseen laajasta valikoimasta. Tällä hetkellä valittavana on ainakin Terveysteknologia ja –informatiikka, Biolääketieteelliset mikro- ja nanolaitteet, Biomateriaalit ja kudosteknologia, Teollinen biotekniikka ja synteettinen biologia. Oma pääaineeni kudosteknologia esimerkiksi keskittyy kehittämään ratkaisuja haastaviin kudosvaurioihin tai -puutoksiin hyödyntämällä erilaisia biomateriaaleja ja esimerkiksi kantasoluja. Kudosteknologia kehittyy alana jatkuvasti, ja onkin ollut ihan mielettömän mielenkiintoista seurata alan huimaa kehitystä jo omankin opiskeluni aikana. Tampereella on erityisen vahva tausta ja hyvä maine lääketieteellisessä biotekniikan tutkimuksessa, ja kudosteknologiassa täällä tehdään alan huippututkimusta.

Oman juttunsa monipuolisella biotekniikalla ovat löytäneet lukuisat opiskelijat Tampereella itseni mukaan lukien. Olisitko sinä seuraava?

– Mari